České rizoto z pečeného kuřete

Často se v našich domácnostech stává, že upečeme celé kuře a nesníme jej najednou. Nebudu v této domácí kuchařské knize nic nalhávat. I poté co jsem ochutnal a posléze se naučil připravovat ta „pravá“ rizota z italského hábitu, nikdy jsem nezanevřel na tu naší domácí českou klasiku. Už když kupuji celé kuře na pečení přemýšlím, jestli zbude na rizoto…

Využití pečeného masa (nejen kuřete, ale třeba kachny, husy nebo i vepřové krkovice či plece) na zhotovení chutného rizota (ze zvlášť připravené rýže) bylo v českých zemích vždy běžné pro každou hospodyňku. Až po otevření západní hranice se k nám ve větší míře dostaly recepty na zcela jiný druh rizot, těch italských. Italská rizota jsou též výborná, jen škoda, že je někteří gurmáni začaly povyšovat nad ta česká. Vždyť suroviny (kromě druhu rýže) a ingredience bývají často podobné. Jen způsob přípravy a struktura pokrmu (italská rizota jsou více kašovitá) jsou odlišné. I v chuti se italská rizota odlišují od těch ostatních (nejen českých), a to hlavně přidáváním vína. Naše české rizoto využívá již výborné pečínky, další ingredience a důkladné propojení chutí s rýží ještě krátkým zapečením.
Proto recept na jednoduché chutné „české“ rizoto z pečeného kuřete, který mne provází celý život a bez kterého se tato kapitola nemůže obejít.

Suroviny:

(2 porce)

  • Maso ze ¼ kuřete včetně výpeku
  • Rýže dlouhozrnná 150g
  • Mražená zeleninová směs
    (s kukuřicí, hráškem, pórkem,
    fazolkovými lusky, brokolicí, kapií apod.) 150g
  • Vývar kuřecí nebo zeleninový 2dl
    (při dostatečném množství výpeku z pečeného
    kuřete můžeme nahradit vodou)
  • Cibule 1 střední
  • Jarní cibulka s natí 1ks
  • Máslo nebo olej 2 lžíce
  • Sladká mletá paprika
    2 lžíce + 1 lžička pálivé
  • Kari koření 1 lžíce
  • Tvrdý sýr ke strouhání
  • Čerstvé bylinky na přizdobení

Postup:

Rýži upečeme nebo uvaříme (recepty v kapitole Přílohy) a přendáme do menšího pekáče.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (nemusí být příliš drobné).
Obrané maso z kuřete překrájíme nebo natrháme (ne na moc malé kousky, chceme, aby v rizotu maso bylo vidět).
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.

V hlubší pánvi na másle nebo oleji zpěníme cibuli lehce dozlatova.
Přidáme veškeré koření (mleté papriky a kari), jen velice krátce (aby paprika nezhořkla) zamícháme, přihodíme mraženou zeleninu a zalijeme vývarem (máme-li dostatečné množství přírodního výpeku z kuřete, stačí voda). Tekutinu necháme za občasného míchání pomalu téměř vyvařit. Přidáme prohřát maso z kuřete včetně zbylého (někdy z ledničky ztuhlého) výpeku.

Vše smícháme v pekáči s vařenou (pečenou) rýží a dáme zapéci na cca 30 minut do trouby na 200 stupňů. Po 20 minutách rizoto promícháme a přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku (část si necháme na zdobení) a ještě chvilku dopečeme. Podáváme sypané strouhaným sýrem přizdobené nakrájenou jarní cibulkou a pokud máme, tak i nasekanými čerstvými bylinkami.
Vhodný doplněk je kyselá okurka či jiná nakládaná zelenina.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané