České kynuté buchty

Kynuté buchty, to je naprostá česká klasika! Vždyť v nejedné pohádce je mládenec na cestu do světa vybaven ranečkem buchet. Těžko uhádnout, jakou na své pouti z ranečku nejraději vytáhne, zdali tvarohovou, povidlovou nebo makovou. Víme pouze to, že tento prastarý pohádkový, sladký pokrm se nám dochoval dodnes.

Ctí každé hospodyňky či kuchtíka, je dobře uvařit náš národní pokrm, jako je např. guláš nebo svíčková. V oblasti sladkých jídel, by to mělo být pečení buchet. To není záležitost nijak složitá. Důležité je čerstvé droždí (nejlépe odzkoušené značky) a vejce, kvalitní mouka a dobrá náplň. Ostatní je snadné, když buchty pekla každá panímáma, jistě je zvládneme i v dnešní domácí kuchyni…

Suroviny:

(jeden pekáč 35x20cm – 24 ks)

  • Hladká mouka 500g
  • Droždí 21g
  • Mléko 25O ml
  • Cukr 80g
  • Máslo do těsta (pokojové teploty) 100g
  • Žloutky 3ks
  • Sůl 1 špetka
  • Citronová kůra nastrouhaná
    z 1 citronu
  • Náplň tvarohová, povidlová, maková
    apod. z 250g surovin
  • Máslo na vylití pekáče a smočení
    buchet 100 g
  • Moučkový cukr na posypání

 

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • Tvaroh měkký plnotučný 250
  • Žloutky 2ks
  • Rozinky 2 lžíce
  • Rum tuzemský na namočení rozinek
  • Cukr moučkový cca 80g

 

Suroviny na povidlovou náplň:

  • Švestková povidla 250g
  • Rum tuzemský 1 lžíce

 

Suroviny na makovou náplň:

  • Mletý mák 250g
  • Mléko 450ml
  • Cukr krupicový 100g
  • Máslo 2 lžíce

 

Postup:

Navážíme si potřebné suroviny.
Mouku prosejeme (tím se provzdušní) a smícháme se solí a nastrouhanou citronovou kůrou.
Lehce zahřejeme mléko.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Rozehřejeme 100g másla na vylití pekáče a smočení buchet.
Připravíme si náplň do buchet.

Nejprve připravíme kvásek.
Do misky nebo rendlíku rozdrobíme droždí, které zasypeme cca dvěma lžičkami cukru, necháme chvilku působit a metličkou rozmělníme droždí na kašičku. Přidáme decilitr vlahého mléka, promícháme, zaprášíme několika špetkami hladké mouky, zakryjeme utěrkou a dáme vzejít na teplé místo (dobře poslouží předehřátá trouba na 35 °C). Kvásek kyne v závislosti na druhu droždí a teple přibližně 20-25 minut.

V hnětací míse v robotu ušleháme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme vzešlý kvásek. Pak postupně střídavě přisypáváme osolenou mouku smíchanou s citronovou kůrou a přiléváme vlahé mléko. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou (nebo ještě lépe přendáme do kynoucí uzavřené mísy) a dáme kynout na teplé místo (opět je vhodná teplá trouba). Těsto by mělo vykynout asi na dvojnásobek. Doba kynutí těsta je přibližně tři čtvrtě hodiny.

Vykynuté těsto přendáme na vál (nebo pracovní desku), v rukou mírně zpracujeme a rozválíme na plát silný asi centimetr. Plát rozkrájíme na čtverce o straně 4-5 cm.
Doprostřed každého čtverce klademe náplň (cca 1 lžička do každé buchty).
Protilehlé cípy těsta spojíme a buchtu v dlani ukoulíme do tvaru bochánku.

Pekáč vylijeme rozpuštěným máslem (trochu si necháme na horní potření).
Jednotlivé buchty vkládáme do pekáče švem dolů a skládáme do typických řad. Při umisťování každou buchtu ze všech stran smočíme v másle. Nakonec svrchu buchty potřeme zbytkem másla a necháme ještě čtvrt hodinky v pekáči dokynout.

Pečeme v předem rozpálené troubě nejprve na 200 °C. Po pěti minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme dále cca 30 minut do zlatavé barvy.
Pekáč s hotovými buchtami vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Těsně před podáváním je vhodné buchty pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Postup na tvarohovou náplň:

Předem (nejlépe přes noc) namočíme rozinky do rumu tak, aby byly zcela ponořené.
Tvaroh rozmícháme dohladka se žloutky. Podle chuti osladíme moučkovým cukrem a vmícháme odkapané rozinky.

 

Postup na povidlovou náplň:

Do švestkových povidel vmícháme trochu rumu. Tím se povidla zjemní a získají aroma.

 

Postup na makovou náplň:

V kastrůlku rozehřejeme máslo. Přidáme mák, přisypeme cukr a zalijeme mlékem.
Přivedeme k varu a za průběžného míchání vaříme, dokud náplň zcela nezhoustne.
Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané