Celestýnské (frikátové) nudle

Vaječná palačinka naslano, to je základ k výrobě známé vložky do polévky.
Při smažení okořeněného palačinkového těsta s přidáním čerstvých bylinek má samozřejmě výhodu ten, kdo často připravuje palačinky na sladký způsob (zvláště při obracení).

Rozdíl mezi celestýnskými a frikátovými nudlemi není v těstě, ale ve způsobu finálního nakrájení palačinky…

Suroviny:

  • Polohrubá mouka 130g
  • Mléko 250ml
  • Vejce 2ks
  • Sůl ½ lžičky
  • Pepř (nejlépe bílý) mletý 2 špetky
  • Pažitka 1 hrst jemněji pokrájená
  • Olej slunečnicový
    nebo řepkový na smažení

Postup:

Do vyšší misky vyklepneme dvě vejce. Osolíme a opepříme mletým bílým pepřem. Metlou rozšleháme.
Postupně střídavě přišleháváme mouku a mléko. Dobrým trikem je přidání trochy oleje přímo do těsta (při smažení se palačinky nepřipalují). Získáme řidší těstíčko, které necháme pár minut odpočinout.
Nakonec do těstíčka vmícháme drobněji pokrájenou pažitku (můžeme použít i jiné nasekané bylinky, případně i sušené).

Pánev (o průměru dna cca 20 cm) zakápneme po dně olejem, který necháme na menší ploténce zcela rozpálit. Sporák ztlumíme tak na tři čtvrtiny výkonu. Vlijeme malou naběračku těstíčka. Pomocí rychlého nahýbání pánve necháme těstíčko rovnoměrně rozlít po celém dně na tenkou vrstvu.
Palačinku smažíme, dokud není spodek zlatavý a otočíme (pomocí obracečky nebo přehozením). I druhou stranu osmažíme dozlatova a palačinku přendáme na talíř. Pravdou je, že první palačinka se může potrhat (pánev není ještě řádně „zajetá“).
Pánev vytřeme papírovou utěrkou, znovu zakápneme olejem, necháme rozpálit, vlijeme naběračku těstíčka a z obou stran osmažíme. Takto postupujeme do vyčerpání veškerého těstíčka (cca 6 pánví).

Vychladlé palačinky překrojíme napůl a pokrájíme na celestýnské nudle cca půl cm široké.
V případě srolování celé palačinky a nakrájení, vytvoříme nudlového šneka (takto krájené nudle nazýváme frikátové).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané