Jedním z největších lákadel na průmyslově vyráběné pomazánky bývá jejich název, který se však mnohdy neslučuje s ingrediencemi v daném výrobku použité. Jasným příkladem mohou být pomazánky typu „krabí jogurtová“ či „norská“. Složení těchto a podobných pomazánek bývá často nejasné (např. v údajně krabí není z tohoto živočicha ani stopa a v norské, která vizuálně prezentuje jikry je to stejné).
Jogurtové či majonézové pomazánky nebo saláty na lahůdkových pultech vypadají lákavě a mnohdy i dobře chutnají (třeba s přidáním citronové šťávy). Ona výborná chuť však většinou nepochází z čerstvých surovin, ale bývá uměle dolaďována různými emulgátorovými (značené známým „E“) regulátory.
Jednoduchá domácí celerovo-mrkvová pomazánka nás vrátí do reality a jistě si uvědomíme, že chuť oblíbené pomazánky na bázi jogurtu a majonézy nedělají pouze chemická ochucovadla plné známých éček. Byť suroviny jsou více než prosté…