Celerovo-mrkvová pomazánka s jogurtem a majonézou

Jedním z největších lákadel na průmyslově vyráběné pomazánky bývá jejich název, který se však mnohdy neslučuje s ingrediencemi v daném výrobku použité. Jasným příkladem mohou být pomazánky typu „krabí jogurtová“ či „norská“. Složení těchto a podobných pomazánek bývá často nejasné (např. v údajně krabí není z tohoto živočicha ani stopa a v norské, která vizuálně prezentuje jikry je to stejné).
Jogurtové či majonézové pomazánky nebo saláty na lahůdkových pultech vypadají lákavě a mnohdy i dobře chutnají (třeba s přidáním citronové šťávy). Ona výborná chuť však většinou nepochází z čerstvých surovin, ale bývá uměle dolaďována různými emulgátorovými (značené známým „E“) regulátory.

Jednoduchá domácí celerovo-mrkvová pomazánka nás vrátí do reality a jistě si uvědomíme, že chuť oblíbené pomazánky na bázi jogurtu a majonézy nedělají pouze chemická ochucovadla plné známých éček. Byť suroviny jsou více než prosté…

Suroviny:

  • Mrkev 100g (očištěné)
  • Celer 100g (očištěného)
  • Nové koření cca 7 kuliček
  • Pepř celý cca 12 kuliček
  • Bobkový list 4 lístky
  • Domácí majonéza
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) cca 2 lžíce
  • Bílý jogurt 100g
  • Sůl
  • Pepř čerstvě mletý (černý nebo barevný)
  • Cukr nejlépe třtinový cca 1 lžička
  • Citronová šťáva

Postup:

Mrkev a celer očistíme (ponecháme ve větších kusech)
Očištěnou mrkev a celer dáme do hrnce (rendlíku), zalijeme vodou, osolíme (½ lžičky), přidáme kuličky nového koření, pepře a bobkové listy a na sporáku přivedeme k varu. Krátce povaříme (cca 4-5 minut) a zchladíme v ledové vodě.
Zblanšírovanou polotvrdou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle do větší misky.

Přidáme domácí majonézu a jogurt. Při pečlivém promíchávání postupně dle své chuti dochucujeme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Promícháme a necháme vše delší dobu v chladnu skamarádit (po rozležení pomazánky můžeme chutě doladit).

Podáváme s pečivem dle libosti. Například na veku, ozdobené plátkem citronu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané