Celerová pomazánka (chlebíčková) s jablky a bazalkou

Dle společenské etikety by se obložené chlebíčky neměli vůbec konzumovat na veřejnosti (nevhodné velké otevírání úst, hrozící potřísnění oděvu apod.). I když se toho málo dbá, z tohoto rčení vyplývá, že obložené chlebíčky (česká specialita) by měly být hlavně domácí doménou. Zajisté nebudeme brát vážně humorné prosazování pojídání chlebíčků pouze zcela nazí, nejlépe ve vaně či sprchovém koutu, protože chlebíčky připravujeme převážně nejenom pro sebe, ale hlavně pro návštěvu při různých příležitostech.

První a velmi důležitá věc při domácí přípravě domácích chlebíčků je volba čím veku či bagetu pomažeme. Jedno výborné řešení nabízí naše celerová pomazánka s jablky a bazalkou. Další zdobení chlebíčků záleží již pouze na naší kreativitě…

Suroviny:

  • Celer 400g (očistěného)
  • Jablko 1 větší
  • Citronová šťáva cca z ½ citronu
  • Citronová kůra (může být i sušená)
    1 lžička
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Sůl
  • Cukr krupicový
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
  • Chilli papričky jemně mleté
  • Kapary nakládané v slaném nálevu
    1 lžíce + 1 lžíce nálevu
  • Domácí majonéza cca 2-3 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Hořčice plnotučná 1 lžička
  • Sýr polotvrdý (eidam, gouda, ementál apod.)
    cca 200g
  • Bazalka čerstvá 1 větší hrst lístků

Postup:

Čerstvý celer dokonale očistíme nastrouháme na jemném struhadle do větší mísy.
Jablko zbavíme slupky překrojíme na čtvrtiny a odstraníme jadřinec.
Oloupaný stroužek česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, posolíme a širším nožem utřeme.
Sýr nastrouháme najemno.
Kapary nožem nasekáme nadrobno.
Z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
Lístky bazalky nasekáme nadrobno.

Očištěné jablko nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme do mísy k jemně nastrouhanému celeru a okamžitě promícháme s citronovou šťávou. Přidáme ostatní ingredience (utřený česnek, plnotučnou hořčici, domácí majonézu, nasekané kapary s troškou kaparového nálevu, jemně nastrouhaný polotvrdý sýr) a opět promícháme. Postupně dle chuti dochucujeme solí, cukrem, trochu pikantnosti dodáme mletým pepřem a mletými chilli papričkami.
Nakonec do pomazánky vmícháme jemně nasekané lístky čerstvé bazalky a necháme v chladu alespoň hodinu rozležet.

Celerová pomazánka s jablky a bazalkou je skvělá nejen k výrobě originálních chlebíčků. Skvěle poslouží i k namazání pečiva na snídani, svačinu i večeři nebo do sendviče…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané