Carpaccio (karpáčo) z červené řepy se sýrem feta, polníčkem a křenem

Červená řepa, jakožto jedna z nejzdravějších českých zelenin, by rozhodně neměla chybět v našem jídelníčku.
V podobě této levné a přitom chutné zeleniny, zvláště při konzumování bez tepelné úpravy, se nám dostává do rukou účinný pomocník proti poklesu imunity, posilující naše tělo v mnoha směrech. Z velkého výčtu blahodárných účinků červené řepy na náš organismus si připomeňme alespoň některé její přínosy.

Řepa obsahuje: betacyanin (druh pigmentu, silný antioxidant – protinádorové účinky, prevence rakoviny, posílení imunity), betain (brání rozvoji kornatění tepen, má blahodárné účinky na srdce a celý oběhový systém – upravuje krevní tlak, podporuje činnost jater), vlákninu (správné trávení, zabraňuje přibývání na váze, snižuje LDL – špatný cholesterol), kyselinu listovou (pomáhá předcházet onemocnění srdce, eliminování vrozených vad, vhodná pro těhotné ženy, spolu s železem zabraňuje anémii – chudokrevnosti, tvorba červených krvinek, přírodní čistič krve, detoxikuje organismus), vysoké množství minerálů, vitamín C, vitamíny skupiny B a další.

Proč si tedy nedopřát tuto výtečnou zeleninu i v tepelně nezpracované podobě, navíc předkládanou ve věčně moderním pojetí – karpáča. Nadměrné užívání olivového oleje přenechme žaludkům z jižních zemí, ty naše středoevropské jsou jiné, přivyklé spíše na olej slunečnicový či řepkový…

Suroviny:

(2 porce)

  • Bulva červené řepy
    1 větší (cca 300g)
  • Olej rostlinný na naložení
  • Sůl
  • Cukr (nejlépe třtinový)
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mleté sušené chilli papričk
  • Citronová šťáva
  • Feta (sýr řeckého typu z ovčího
    a kozího mléka) cca 100g
  • Polníček nebo rukola
  • Balsamico krémové
  • Křen čerstvý

Postup:

Červenou řepu zbavíme slupky a nakrájíme na co nejtenčí plátky (kolečka nebo alespoň půlkolečka). Výborným pomocníkem při krájení řepy je spiralizér (jednoduchý ruční přístroj na tvarování surovin).
Plátky či spirálky řepy pokapeme citronovou šťávou, prosolíme, přidáme trochu cukru a opepříme barevným, čerstvě mletým pepřem, naskládáme do nádoby s co nejširším dnem a polijeme olejem (nemusí zcela plavat). Takto jednoduše naloženou řepu necháme zakrytou v chladu zkřehnout (občas promícháme) alespoň několik hodin (klidně do druhého i třetího dne). Syrová řepa pomalu vstřebává přidané ingredience!

Naložené plátky (spirálky) řepy naaranžujeme na talíř spolu s polníčkem nebo rukolou a na kostičky nakrájenou či nadrobenou fetou. Posypeme očištěným a čerstvě nastrouhaným křenem. Chuť našeho karpáča podtrhneme pár kapkami krémového balsamica, které je na trhu i s různými příchutěmi (např. fíkové, datlové či borůvkové).
Konečné zvýraznění pikantnosti čerstvě mletým barevným pepřem či mletými chilli papričkami, záleží pouze na naší chuti…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané