Červená řepa, jakožto jedna z nejzdravějších českých zelenin, by rozhodně neměla chybět v našem jídelníčku.
V podobě této levné a přitom chutné zeleniny, zvláště při konzumování bez tepelné úpravy, se nám dostává do rukou účinný pomocník proti poklesu imunity, posilující naše tělo v mnoha směrech. Z velkého výčtu blahodárných účinků červené řepy na náš organismus si připomeňme alespoň některé její přínosy.
Řepa obsahuje: betacyanin (druh pigmentu, silný antioxidant – protinádorové účinky, prevence rakoviny, posílení imunity), betain (brání rozvoji kornatění tepen, má blahodárné účinky na srdce a celý oběhový systém – upravuje krevní tlak, podporuje činnost jater), vlákninu (správné trávení, zabraňuje přibývání na váze, snižuje LDL – špatný cholesterol), kyselinu listovou (pomáhá předcházet onemocnění srdce, eliminování vrozených vad, vhodná pro těhotné ženy, spolu s železem zabraňuje anémii – chudokrevnosti, tvorba červených krvinek, přírodní čistič krve, detoxikuje organismus), vysoké množství minerálů, vitamín C, vitamíny skupiny B a další.
Proč si tedy nedopřát tuto výtečnou zeleninu i v tepelně nezpracované podobě, navíc předkládanou ve věčně moderním pojetí – karpáča. Nadměrné užívání olivového oleje přenechme žaludkům z jižních zemí, ty naše středoevropské jsou jiné, přivyklé spíše na olej slunečnicový či řepkový…