Postup na roládu:
Připravíme marinádu.
Očištěný zázvor nastrouháme na jemném struhadle.
Oloupané stroužky česneku též najemno nastrouháme.
Z většího citronu vymačkáme šťávu.
Do menšího kastrolu dáme dvě lžíce třtinového cukru, který necháme na vyšším stupni sporáku za stálého míchání zkaramelizovat. Zalijeme pivem a rychle metličkou rozmícháme karamel. Přidáme nastrouhaný zázvor i česnek a citronovou šťávu. Za občasného míchání necháme marinádu středním varem zredukovat na třetinu objemu. Odstavíme a necháme vychladnout.
Připravíme si suroviny k naplnění rolády.
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a konce vajíček seřízneme.
Listy špenátu vhodíme do vroucí vody, krátce spaříme, přes sítko scedíme a na chvilku vložíme do ledové lázně (zblanšírujeme).
Klobásu oloupeme a podélně rozkrojíme.
Kapii zbavíme jadřince a podélně rozkrojíme na čtvrtiny.
Větší jarní cibulku podélně rozpůlíme (tenčí necháme celé).
Nižší libovější vykostěný bůček (vhodná je špička, kde kosti nejsou) zbavíme kůže. Výšku masa snížíme podélným rozkrojením tak, abychom získali co největší souměrný plát, přičemž maso nedořezáváme do konce a rozložíme jako knihu. Měli bychom získat plát masa téměř čtvercového tvaru, který řádně naklepeme. Při naklepávání se nemusíme bát razantnosti, tuhé maso z bůčku se jen tak nerozpadne! Nemusíme příliš dbát na stejnou vysokost masa (v roládě je to jedno), ale spíše se soustředíme na rovnoměrnost plátu (pro zabalení rolády).
Takto připravený plát bůčku z jedné strany osolíme, opepříme, okmínujeme drceným kmínem, lehce zaprášíme sladkou mletou paprikou, jemně potřeme plnotučnou hořčicí. Rozprostřeme zblanšírovaný špenát a roládu můžeme naplnit ostatními surovinami.
Do středu rolády za sebou vyskládáme vařená vejce (seříznuté konce umožňují plynulé napojení). Vejce po celé délce rolády podepřeme z jedné strany klobáskou, ze strany druhé kapií. Na vejce položíme jarní cibulku.
Zavineme roládu (snažíme se co nejvíce stáhnout a dobře svážeme a zpevníme potravinářským provázkem (vážeme nejprve jednou podélně, poté okolo rolády z jedné strany na druhou a zpět).
Roládu vložíme do většího pekáče a přelijeme vychladlou marinádou. Nejlepší je nechat roládu několik hodin v marinádě odležet (občas roládu marinádou přelít).
Troubu rozpálíme na 180 °C.
Vložíme pekáč s roládou a marinádou. Pečeme nezakryté. Po půl hodinách roládu otáčíme a přeléváme marinádou (ke konci pečení častěji). Teplotu trouby regulujeme dle potřeby (aby se roláda nepálila) až na 150 °C. Celková doba pečení je hodinu a půl, až dvě hodiny (podle délky marinování a šířky rolády). Měkkost masa si ověříme odříznutím špičky rolády a ochutnáním, případně ještě čas pečení prodloužíme.
Upečenou roládu zbavíme provázku a servírujeme krájenou na plátky s krásnou mozaikou. Podléváme výpekem z marinády.
Postup na hrachovou kaši:
Hrách (jakostní nemusíme přebírat) v hrnci zalijeme vodou tak, aby byl cca 2 cm ponořený a necháme namočený několik hodin (nejlépe do druhého dne).
Jednu oloupanou cibuli nakrájíme najemno, dvě nakrájíme na kolečka silná cca 2mm.
Oloupeme stroužky česneku.
Namočený hrách v téže vodě přivedeme k varu a přiklopený vaříme středním varem do úplného změknutí. Doba varu závisí na délce jeho namočení, je přibližně 45–60 minut. Pokud při měkkém hrachu zbude větší větší množství vody, tak ji slijeme.
Uvařený hrách dochutíme solí, mletým kmínem, prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou v dlaních promnutou.
Promícháme a s přidáním trošky mléka tyčovým mixérem rozmixujeme.
Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla (ne příliš rozpálit). Vsypeme cibulku, kterou na mírném plameni za průběžného míchání pozvolna restujeme do lehce zlatavé barvy (cca 5 minut). Cibulku vmícháme do hrachové kaše, ochutnáme, případně dosolíme.
Na zdobení a omaštění hrachové kaše si zvlášť na sádle dozlatova orestujeme kolečka cibule.