Bůčková roláda s hrachovou kaší

Naplněný a stočený plát masa do rolády je velmi oblíbená forma přípravy pokrmů. A to i přes jistou větší náročnost při srolování a pevné svázání masa plného ingrediencí. Odměnou je však krásná mozaika masa a ostatních zvolených surovin.

I bůček je část prasátka vhodná k zarolování. Musíme jen pečlivě vybrat vhodný, libovější a ne příliš vysoký kus. Náplň rolády vždy dává prostor uplatnit své nápady co se chuti i barevnosti týče. My jsme v tomto receptu dali hlavní roli vejcím barevně doplněných listovým špenátem, červenou kapií a jarní cibulkou, chuťově podtržených paprikovou klobásou. Skvělou šťávu jsme získali pečením v pivní marinádě.

Vhodných příloh k naší bůčkové roládě se nabízí více. Tentokrát jsme zvolili výbornou hrachovou kaši, která tuto úpravu bůčku výborně doplňuje.

Suroviny:

Suroviny na roládu:

(4-6 porcí)

  • Vepřový bok bez kosti (libovější,
    nižší) cca 700g
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Kmín drcený
  • Paprika sladká mletá
  • Hořčice plnotučná
  • Listový špenát cca 3 hrsti
  • Vejce 6ks
  • Papriková klobása 1ks cca 15cm
  • Kapie 1 střední
  • Jarní cibulka 1 větší

 

Suroviny na marinádu:

  • Cukr třtinový 2 lžíce
  • Pivo světlé 10° 0,5l
  • Zázvor nastrouhaný 2 lžíce
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Šťáva z většího citronu, lze
    vynechat.

 

Suroviny na hrachovou kaši:

(cca 4 porce)

  • Hrách zelený 300g
  • Voda na vaření
  • Česnek 2 velké stroužky
  • Sůl cca 1 lžička
  • Kmín mletý ½ lžičky
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Mléko cca 0,5dl
  • Cibule 1 střední do kaše
    + 2 střední na kaši
  • Sádlo 1 lžíce do kaše
    + 2 lžíce na kaši

Postup:

Postup na roládu:

Připravíme marinádu.
Očištěný zázvor nastrouháme na jemném struhadle.
Oloupané stroužky česneku též najemno nastrouháme.
Z většího citronu vymačkáme šťávu.
Do menšího kastrolu dáme dvě lžíce třtinového cukru, který necháme na vyšším stupni sporáku za stálého míchání zkaramelizovat. Zalijeme pivem a rychle metličkou rozmícháme karamel. Přidáme nastrouhaný zázvor i česnek a citronovou šťávu. Za občasného míchání necháme marinádu středním varem zredukovat na třetinu objemu. Odstavíme a necháme vychladnout.

Připravíme si suroviny k naplnění rolády.
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a konce vajíček seřízneme.
Listy špenátu vhodíme do vroucí vody, krátce spaříme, přes sítko scedíme a na chvilku vložíme do ledové lázně (zblanšírujeme).
Klobásu oloupeme a podélně rozkrojíme.
Kapii zbavíme jadřince a podélně rozkrojíme na čtvrtiny.
Větší jarní cibulku podélně rozpůlíme (tenčí necháme celé).
Nižší libovější vykostěný bůček (vhodná je špička, kde kosti nejsou) zbavíme kůže. Výšku masa snížíme podélným rozkrojením tak, abychom získali co největší souměrný plát, přičemž maso nedořezáváme do konce a rozložíme jako knihu. Měli bychom získat plát masa téměř čtvercového tvaru, který řádně naklepeme. Při naklepávání se nemusíme bát razantnosti, tuhé maso z bůčku se jen tak nerozpadne! Nemusíme příliš dbát na stejnou vysokost masa (v roládě je to jedno), ale spíše se soustředíme na rovnoměrnost plátu (pro zabalení rolády).

Takto připravený plát bůčku z jedné strany osolíme, opepříme, okmínujeme drceným kmínem, lehce zaprášíme sladkou mletou paprikou, jemně potřeme plnotučnou hořčicí. Rozprostřeme zblanšírovaný špenát a roládu můžeme naplnit ostatními surovinami.
Do středu rolády za sebou vyskládáme vařená vejce (seříznuté konce umožňují plynulé napojení). Vejce po celé délce rolády podepřeme z jedné strany klobáskou, ze strany druhé kapií. Na vejce položíme jarní cibulku.
Zavineme roládu (snažíme se co nejvíce stáhnout a dobře svážeme a zpevníme potravinářským provázkem (vážeme nejprve jednou podélně, poté okolo rolády z jedné strany na druhou a zpět).
Roládu vložíme do většího pekáče a přelijeme vychladlou marinádou. Nejlepší je nechat roládu několik hodin v marinádě odležet (občas roládu marinádou přelít).

Troubu rozpálíme na 180 °C.
Vložíme pekáč s roládou a marinádou. Pečeme nezakryté. Po půl hodinách roládu otáčíme a přeléváme marinádou (ke konci pečení častěji). Teplotu trouby regulujeme dle potřeby (aby se roláda nepálila) až na 150 °C. Celková doba pečení je hodinu a půl, až dvě hodiny (podle délky marinování a šířky rolády). Měkkost masa si ověříme odříznutím špičky rolády a ochutnáním, případně ještě čas pečení prodloužíme.

Upečenou roládu zbavíme provázku a servírujeme krájenou na plátky s krásnou mozaikou. Podléváme výpekem z marinády.

Postup na hrachovou kaši:

Hrách (jakostní nemusíme přebírat) v hrnci zalijeme vodou tak, aby byl cca 2 cm ponořený a necháme namočený několik hodin (nejlépe do druhého dne).

Jednu oloupanou cibuli nakrájíme najemno, dvě nakrájíme na kolečka silná cca 2mm.
Oloupeme stroužky česneku.
Namočený hrách v téže vodě přivedeme k varu a přiklopený vaříme středním varem do úplného změknutí. Doba varu závisí na délce jeho namočení, je přibližně 45–60 minut. Pokud při měkkém hrachu zbude větší větší množství vody, tak ji slijeme.
Uvařený hrách dochutíme solí, mletým kmínem, prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou v dlaních promnutou.
Promícháme a s přidáním trošky mléka tyčovým mixérem rozmixujeme.

Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla (ne příliš rozpálit). Vsypeme cibulku, kterou na mírném plameni za průběžného míchání pozvolna restujeme do lehce zlatavé barvy (cca 5 minut). Cibulku vmícháme do hrachové kaše, ochutnáme, případně dosolíme.

Na zdobení a omaštění hrachové kaše si zvlášť na sádle dozlatova orestujeme kolečka cibule.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané