Doslova národní slovenské jídlo. Čistým barbarstvím by bylo koupit halušky v prášku a je zcela zbytečné kupovat i hotový polotovar. Nemíníme přeci urážet naše východní sousedy, zvláště, jde-li o tak snadný a časově nenáročný recept.
Slovenská brynza (slovensky bryndza) je typickým slovenským sýrem z ovčího mléka, je plnotučná, konzervovaná jen solí. Díky své ojedinělé chuti a tradiční výrobě bez chemických konzervantů je oblíbená nejen na Slovensku, ale i u nás v Čechách, na Moravě a přilehlých zemích.
To, co je pro severoslovenského baču přirozený a levný produkt, v Čechách draze kupujeme. Z tohoto důvodu uvádíme recept pouze pro dvě osoby, bez zbytečného plýtvání drahocennou brynzou. Ovčí mléko úspěšně nahrazujeme kefírem nebo jiným acidofilním kravským mlékem…