Brusinkové hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí osvěžené brusinkami je velice vhodná příloha (používaná vedle knedlíků) zejména k drůbeži a zvěřině. Příprava je podobná jako u klasického dušeného zelí.

Brusinky zelí přidají originální chuť a narůžovělou barvu…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Hlávkové (bílé) ½ střední hlavy
  • Olej (řepkový, slunečnicový) nebo sádlo (třeba vypékané z drůbeže – husy, kachny…)
  • Máslo 1 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Sůl
  • Kmín drcený cca 3 špetky
  • Pepř černý cel
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Cukr
  • Ocet
  • Nakládané brusinky cca 4-6 lžiček
  • Voda na podlití

Postup:

Polovinu hlávky zelí rozkrojíme ještě na dvě nebo tři části a vyřízneme košťál.
Ostrým nožem (nebo v robotu) nakrouháme na tenké plátky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky.

V malé pánvičce rozpálíme lžíci másla. Do zcela rozpáleného tuku přisypeme lžíci hladké mouky a za stálého míchání vyrestujeme světlou řidší jíšku, odstavíme a necháme zchladnout. Do zelí budeme jíšku přidávat pouze podle potřeby.

V dostatečně velkém kastrole nebo hrnci rozehřejeme cca 4 lžíce sádla (oleje), nejlepší je použít sbírané sádlo přímo při vypékání masa, např. husy nebo kachny. Přidáme cibuli a společně s kmínem restujeme pouze dosklovata. Nyní můžeme vsypat nakrouhané zelí a chvilku mícháme. Zelí začne pouštět vodu.
Přihodíme pár kuliček celého pepře a rovnou zčásti přichutíme dvěma lžičkami soli, cukru a octa. Podlijeme horkou vodou (z varné konvice) na cca 1cm po dně kastrolu, promícháme, přiklopíme poklicí a na středním stupni sporáku dusíme.
Již po 15 minutách dušení zelí ochutnáme a dále dochucujeme solí, cukrem, octem a promícháme. Dle své chuti (někdo raději sladší, jiní kyselejší) v průběhu dušení dolaďujeme chuť zelí, avšak počítáme s finálním ovlivnění chutě brusinkami. Množství dochucovacích ingrediencí se příliš nebojme, špatné je zelí mdlé chuti. Proto také dochucujeme postupně a zároveň doplňujeme vodu na cca 1cm po dně kastrolu.
Po cca 30 minutách dušení (tekutina je pouze po dně) téměř měkké zelí mírně zahustíme pouze dvěma až třemi lžičkami jíšky. Neděláme tu zásadní chybu, že při vaření začínáme jíškou. To se hodí jen pro určité druhy omáček (bešamelová apod.).
Zde naopak zahušťujeme velice málo, pouze dle potřeby a požadované konzistence zelí.
Přidáme podle chuti několik lžic brusinek. Za průběžného míchání necháme ještě cca 10 minut provařit, případně zredukovat a zelí ze sporáku odstavíme.

Při podávání můžeme zelí ještě lehce přizdobit brusinkovým kompotem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané