Bramborový salát s jablky, uzeným masem a šalotkou

Při přípravě bramborových salátů můžeme plně realizovat své chutě a nápady. Jestliže do uvařených brambor přimícháme jednu nebo dvě stěžejní suroviny, které máme v oblibě, tak vytvoříme základ pro salát podle našeho gusta. Zbývá jej pouze vhodně doplnit a je vyhráno.

Uzené maso, které přidáváme do salátu, se nádherně rozvoní zarestováním s cibulkou. Jablíčko svou chutí salát velmi osvěží. Barevnost dodá vhodně zvolená nakládaná zelenina: okurka, hrášek, baby karotka a kukuřice. Hlavně sladší kukuřice dodá salátu chuťový kontrast s uzeným masem. Domácí majonéza na spojení tohoto salátu je neodmyslitelná, protože koupenou syntetickou hmotou prodávanou pod stejným názvem bychom naše úsilí o výrobu netradičního bramborového salátu zcela zničili…

Suroviny:

(mísa salátu)

  • Brambory 1kg
  • Uzené maso (moravské uzené,
    uzená kýta, plec, krkovice, šunka od kosti apod.)
    cca 250g
  • Šalotka 2 středně velké
  • Cibule červená 2 malé
  • Olej řepkový nebo slunečnicový
  • Nakládaná zelenina v slaném nálevu:
    hrášek s baby karotkou (duo)
    1 plechovka (425ml)
    zlatá kukuřice
    1 plechovka (425ml)
  • Nakládané okurky 2 středně velké
    Jablka 3 středně velká
  • Sůl
  • Pepř černý nebo barevný,
    čerstvě mletý
  • Domácí majonéza
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)

Postup:

Domácí majonézu je dobré si připravit několik hodin předem, aby v lednici ztuhla. Majonéza ze třech žloutků bohatě postačí. Doporučujeme při výrobě majonézy k tomuto receptu pár kapek citronové šťávy navíc.

Brambory uvaříme ve slupce ve vodě nebo v parním hrnci. Vodu nezapomeneme osolit dvěma lžičkami soli (v obou případech). Správné uvaření brambor je důležité (nesmí být ani nedovařené, ani převařené). Středně velké brambory vaříme ve vodě cca 20 minut (od doby varu), v páře cca 30 minut. Na zkoušku klidně jednu vařenou bramboru rozkrojíme, případně chvilku dovaříme. Uvařené brambory (vařené ve vodě scezené) necháme mírně zchladnout a oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme zcela vychladnout.
Studené brambory nakrájíme nožem na hranolky cca 1,5-2cm široké a cca 4cm dlouhé (použití kolečka se strunami není vhodné, salát ztrácí strukturu) a dáme do dostatečně velké mísy.

Oloupanou šalotku nakrájíme na kolečka.
Oloupanou červenou cibulku nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.
Nakládané okurky podélně překrojíme a pokrájíme na tenčí půlkolečka.
Veškerou nakládanou zeleninu přes cedník slijeme a necháme odkapat (lák nebudeme potřebovat). Vybereme baby karotku, kterou nakrájíme na kolečka.
Uzené maso nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.
Jablíčka zbavíme slupky, rozkrájíme na čtvrtiny a vyřízneme jádřinec. Jednotlivé čtvrtky napříč nakrájíme na tenčí plátky.

V pánvi (nejlépe Wok) rozpálíme po dně olej (sporák na nejvyšší stupeň). Vhodíme zprudka, za občasného promíchání, orestovat kostičky uzeného masa (cca 2 minuty) a přidáme nakrájenou šalotku i červenou cibulku. Za častého míchání necháme rozvonět, pouze cca 1 minutu (šalotka zvláční, červená cibule zůstane křupavá), odstavíme ze sporáku a necháme zcela vychladnout.

Hranolky brambor v míse dle chuti osolíme (přibližně 4 větší špetky soli) a opepříme čerstvě mletým černým nebo barevným pepřem. Rukama velmi zlehka promícháme. Dále přidáme veškerou nakládanou zeleninu (okurky, karotku, hrášek a kukuřici), vychladlé uzené maso s cibulkou a plátky jablíček. Opět opatrně promícháme a necháme chvilku spojit základní chutě.
Nakonec salát spojíme domácí majonézou ze 3 žloutků (cca 4 vrchovaté lžíce). Mícháme opatrně (již vařečkou nebo stěrkou), abychom příliš neporušili strukturu křehkých brambor.
Hotový salát necháme vychladit, nejlepší je druhý den, když se chutě náležitě propojí.

Bramborový salát s jablky, uzeným masem a šalotkou můžeme podávat samostatně, zrovna tak je vhodnou přílohou ke smaženým i pečeným masům. Zcela určitě se za něj nemusíme stydět ani u štědrovečerního stolu…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané