Bramborový salát s ananasem a osmaženou cibulí

Je velmi dobře, že „Bramborový salát“ není již dlouho spojován pouze s přípravou tradiční a v jedněch kolejích zajetou bramborovou přílohou. A je ještě lepší, že již málokdo si tento salát kupuje jako hotový výrobek, ve kterém nemůže ovlivnit ani chuť, ani složení surovin, zvláště, když při výrobě tohoto pokrmu v našich domácnostech můžeme popustit uzdu své fantazii a kreativitě.

Proto i v naši kuchařce nabízíme originální recept na přípravu trochu netradičního bramborového salátu. Je založen na kontrastu chutí osmažené cibule a výrazného ananasu. Při dochucování našeho salátu není již potřeba přidávání mnoha dalších ingrediencí. Sůl a drcené chilli papričky (případně špetka mletého barevného pepře) bohatě postačí. To, že k lehkému spojení tohoto rustikálního salátu používáme majonézu výhradně domácí výroby, snad nemusíme ani zdůrazňovat. Použití dobrého sádla přispěje tomu nejlepšímu propojení chutí v salátu (tuto práci žádný rostlinný olej neudělá). Jak známo sádlo v chladu tuhne, proto tento salát podáváme v teplotě pokojové…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Brambory cca 600g
  • Ananas 1 čtvrtina
    (cca 200g bez slupky)
  • Cibule žlutá 2 větší
  • Cibule červená 1 středně velká
  • Nakládané okurky 2 středně velké
  • Domácí majonéza 2-3 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Sádlo 2 lžíce
  • Pažitka nebo zelená část jarní cibulky
    2 hrsti nasekané
  • Sůl
  • Sušené chilli papričky, drcené
    (hrubě mleté)
  • Barevný pepř, čerstvě mletý

Postup:

Domácí majonézu je dobré si připravit několik hodin předem, aby v lednici ztuhla. Majonéza ze dvou žloutků bohatě postačí. Doporučujeme při výrobě majonézy k tomuto receptu pár kapek citronové šťávy navíc.

Brambory uvaříme ve slupce ve vodě nebo v parním hrnci. Vodu nezapomeneme osolit dvěma lžičkami soli (v obou případech). Správné uvaření brambor je důležité (nesmí být ani nedovařené, ani převařené). Středně velké brambory vaříme ve vodě cca 20 minut (od doby varu), v páře cca 30 minut. Na zkoušku klidně jednu vařenou bramboru rozkrojíme, případně chvilku dovaříme. Uvařené brambory (vařené ve vodě scezené) necháme mírně zchladnout a oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme zcela vychladnout a nakrájíme na větší kousky (cca 3-4cm).

Čtvrtku očištěného ananasu (nezapomeneme odstranit tvrdý střed ananasu) překrájíme na cca centimetrové plátky, které dále pokrájíme na hranolky.
Žlutou oloupanou cibuli nakrájíme na širší měsíčky.
Červenou oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Nakládanou okurku nakrájíme na půlkolečka.
Pažitku nebo zelenou část jarní cibulky nakrájíme (pažitku ne příliš nadrobno).

V pánvi na vyšším stupni sporáku rozpálíme sádlo, do kterého vhodíme měsíčky žluté cibule. Za občasného promíchání restujeme, dokud okraje cibulky nezezlátnou. Včas odstavíme z plotny (cibule ještě dojde) a necháme zchladnout.

Mezitím ve větší míse smícháme pokrájené brambory, ananas, okurku a červenou cibuli. Dochutíme solí, drcenými chilli papričkami, případně čerstvě mletým barevným pepřem a znovu promícháme. Salát lehce spojíme domácí majonézou. Nakonec do salátu opatrně vmícháme osmahnutou cibuli na sádle a nakrájenou pažitku či jarní cibulku (část si ponecháme na přizdobení salátu).

Před podáváním necháme salát hodinku rozležet v pokojové teplotě. Jestliže salát uchováváme v chladu, je dobré před podáváním zajistit jeho pokojovou teplotu z důvodu tuhnutí sádla z restované cibulky…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané