V každé domácnosti se připravuje klasický bramborový salát trochu jiným způsobem. Velmi často je oblíbený salát s ingrediencemi najemno nakrájenými, zamíchanými s větší dávkou majonézy. Pokud použijeme majonézu doma čerstvě vyrobenou, je vše v pořádku.
My při přípravě bramborového salátu jako samostatného pokrmu či přílohy, dáváme přednost rustikálnějšímu vzhledu a majonézou případně jen suroviny lehce spojujeme. Avšak jemnější druh salátu má něco do sebe. Je velice vhodný jako důležitá součást mnoha pokrmů ve studené kuchyni, například při výrobě chlebíčků, ruského vece, zdobení různých specialit v aspiku apod. Tento salát často připravujeme přímo pro tyto účely, ikdyž jako příloha nebo jen tak s rohlíkem je také výborný.
V našem receptu prezentujeme ještě jeden, tak trochu retro styl zakořeněný v mnoha z nás od dob, kdy na trhu nebyl dostatečný výběr kvalitní nakládané (sterilované) zeleniny. Tím je použití předvařené čerstvé kořenové zeleniny. Nutno zmínit, že s takto upravenou zeleninou to nesmíme v našem salátu přehnat s mrkví, ale zvláště s petrželí, případně s celerem (ten jsme v našem receptu zcela vynechali). Salát by získal nepříjemnou kořenovou příchuť.
Podle toho, jak jemně pokrájíme brambory i ostatní suroviny a podle množství přidané majonézy, určujeme strukturu salátu. My jsme přeci jen trochu rustikálnosti zachovali…