Bramborový salát jemný, majonézový (chlebíčkový)

V každé domácnosti se připravuje klasický bramborový salát trochu jiným způsobem. Velmi často je oblíbený salát s ingrediencemi najemno nakrájenými, zamíchanými s větší dávkou majonézy. Pokud použijeme majonézu doma čerstvě vyrobenou, je vše v pořádku.

My při přípravě bramborového salátu jako samostatného pokrmu či přílohy, dáváme přednost rustikálnějšímu vzhledu a majonézou případně jen suroviny lehce spojujeme. Avšak jemnější druh salátu má něco do sebe. Je velice vhodný jako důležitá součást mnoha pokrmů ve studené kuchyni, například při výrobě chlebíčků, ruského vece, zdobení různých specialit v aspiku apod. Tento salát často připravujeme přímo pro tyto účely, ikdyž jako příloha nebo jen tak s rohlíkem je také výborný.

V našem receptu prezentujeme ještě jeden, tak trochu retro styl zakořeněný v mnoha z nás od dob, kdy na trhu nebyl dostatečný výběr kvalitní nakládané (sterilované) zeleniny. Tím je použití předvařené čerstvé kořenové zeleniny. Nutno zmínit, že s takto upravenou zeleninou to nesmíme v našem salátu přehnat s mrkví, ale zvláště s petrželí, případně s celerem (ten jsme v našem receptu zcela vynechali). Salát by získal nepříjemnou kořenovou příchuť.

Podle toho, jak jemně pokrájíme brambory i ostatní suroviny a podle množství přidané majonézy, určujeme strukturu salátu. My jsme přeci jen trochu rustikálnosti zachovali…

Suroviny:

(mísa salátu)

  • Brambory (ne příliš moučné) cca 700g
  • Mrkev + petržel 300g (dohromady)
  • Sterilovaný hrášek
    1plechovka (265g bez nálevu)
  • Nakládaná okurka 3 menší
  • Cibule červená 2 malé
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Domácí majonéza cca 5 lžic
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Vejce natvrdo vařená 3ks

Postup:

S předstihem několika hodin si zhotovíme domácí majonézu, aby měla dostatečný čas v chladu (ledničce) co nejvíce ztuhnout. Majonéza ze šesti žloutků na středně velkou mísu salátu postačí.

Brambory uvaříme ve slupce ve vodě nebo v parním hrnci. Vodu nezapomeneme osolit dvěma lžičkami soli (v obou případech). Správné uvaření brambor je důležité (nesmí být ani nedovařené, ani převařené). Středně velké brambory vaříme ve vodě cca 20 minut (od doby varu), v páře cca 30 minut. Na zkoušku klidně jednu vařenou bramboru rozkrojíme, případně chvilku dovaříme.
Uvařené brambory (vařené ve vodě scezené) necháme mírně zchladnout a oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme zcela vychladnout.
Studené brambory nakrájíme nožem na kostičky cca 1cm velké nebo na hranolky (vhodné je v tomto případě též použití kolečka se strunami) a dáme do dostatečně velké mísy.

Mrkev a petržel oškrábeme a uvaříme tak, aby kořenová zelenina nebyla příliš rozměklá (ve vodě cca 10minut, v páře cca 15minut).
Vychladlou kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na kostičky (najemno).
Sterilovaný hrášek přes cedník slijeme od láku, necháme odkapat.
Nakládanou okurku nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupaná, studená (natvrdo uvařená) vejce nakrájíme na kostičky.

Kostky (hranolky) brambor v míse prosolíme a opepříme. Přidáme odkapaný hrášek, nakrájené okurky, cibuli a promícháme (nejprve klidně rukama). Dále vmícháme lžíci plnotučné hořčice a domácí majonézu dle požadované konzistence (ta pomáhá k dochucení). Nakonec do salátu vmícháme nakrájená vejce. I nadále mícháme pouze lehce (nejlepší nástroj je stěrka).
Necháme alespoň hodinku v chladu proležet. Ochutnáme a teprve nyní můžeme salát případně dosolit a znovu lehce promíchat.

Tento jemný, bramborový salát můžeme podávat jako přílohu ke smaženým i pečeným pokrmům, nebo jako samostatný pokrm, třeba s bílým pečivem.
Více majonézový salát je též výborným polotovarem při přípravě různých pokrmů ve studené kuchyni…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané