Není hranic při kombinování surovin a chutí při přípravách bramborových salátů. Mezi naše velice oblíbené patří bramborový salát v kombinaci se salátovou okurkou a koprem. Již základní suroviny patrné z názvu naznačují jistou lehkost salátu. V tomto receptu se přimlouváme za použití kvalitního bílého jogurtu (salát lze zhotovit i s použitím domácí majonézy či její kombinaci s jogurtem), který podtrhne svěžest salátu.
Odlehčený bramborovo-okurkový salát s koprem je vhodný zvláště ke smaženým nebo pečeným hlavním chodům. Je výborným doplňkem i k tučnějším pokrmům. Může třeba nahradit tradiční bramborový salát při štědrovečerní večeři (na naší štědrovečerním stole nesmí chybět žádný rok jako doplňková varianta ke klasickému vánočnímu bramborovému salátu). Neurazí však ani jako příjemný předkrm či lehká svačina nebo večeře v teplých letních dnech, tím více, že můžeme použít dobrou okurku z české zahrádky (fóliovníku) a nejsme závislí na produktu z celoročně svítících velkokapacitních skleníků s chemicky „krmenou” zeleninou bez vůně a chuti…