Bramborovo-okurkový salát s koprem

Není hranic při kombinování surovin a chutí při přípravách bramborových salátů. Mezi naše velice oblíbené patří bramborový salát v kombinaci se salátovou okurkou a koprem. Již základní suroviny patrné z názvu naznačují jistou lehkost salátu. V tomto receptu se přimlouváme za použití kvalitního bílého jogurtu (salát lze zhotovit i s použitím domácí majonézy či její kombinaci s jogurtem), který podtrhne svěžest salátu.

Odlehčený bramborovo-okurkový salát s koprem je vhodný zvláště ke smaženým nebo pečeným hlavním chodům. Je výborným doplňkem i k tučnějším pokrmům. Může třeba nahradit tradiční bramborový salát při štědrovečerní večeři (na naší štědrovečerním stole nesmí chybět žádný rok jako doplňková varianta ke klasickému vánočnímu bramborovému salátu). Neurazí však ani jako příjemný předkrm či lehká svačina nebo večeře v teplých letních dnech, tím více, že můžeme použít dobrou okurku z české zahrádky (fóliovníku) a nejsme závislí na produktu z celoročně svítících velkokapacitních skleníků s chemicky „krmenou” zeleninou bez vůně a chuti…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Brambory cca 200g
  • Salátová okurka cca 200g
  • Čerstvý kopr cca 3-4 snítky
  • Bílý jogurt 100g
  • Plnotučná hořčice 1 lžička
  • Acido nebo kefír cca 2lžíce
  • Sůl
  • Černý pepř, čerstvě mletý
  • Citronová šťáva

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce ve vodě nebo v parním hrnci. Vodu nezapomeneme osolit dvěma lžičkami soli (v obou případech). Správné uvaření brambor je důležité (nesmí být ani nedovařené, ani převařené). Středně velké brambory vaříme ve vodě cca 20 minut (od doby varu), v páře cca 30 minut. Na zkoušku klidně jednu vařenou bramboru rozkrojíme, případně chvilku dovaříme. Uvařené brambory (vařené ve vodě scezené) necháme mírně zchladnout a oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme zcela vychladnout.
Studené brambory nakrájíme na tenčí kolečka nebo půlkolečka (podle velikosti brambor).

Dobře omytou salátovou okurku (slupku ponecháme) nakrájíme na tenká kolečka (půlkolečka).
Čerstvý kopr (pouze jemné části bez natě) překrájíme.

V míse smícháme stejné množství nakrájené salátové okurky a brambor.
Přidáme pokrájený čerstvý kopr.
Bílý jogurt v misce povolíme trochou kefíru (acida), přidáme lžičku hořčice a jemně vmícháme do salátu.
Podle chuti zakápneme citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem.

Před podáváním necháme salát v ledničce alespoň půl hodiny vychladit (odležet).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané