Bramborové pyré

Rozdíl mezi kaší a pyré bývá na hranici, která vlastně přesně neurčuje konzistenci daného pokrmu. U tohoto receptu si můžeme vysvětlit základní rozdíl mezi těmito oblíbenými přílohami.

Zatímco kaši vytváříme nastavováním základní suroviny (nejčastěji mlékem či smetanou), pyré je zelenina dochucená při vaření, rozmixovaná a nenastavovaná, kterou pouze zjemňujeme máslem.

U příloh z brambor je patrný i rozdíl v barvě. V pyré je zachována přírodní barva brambor, kaši mléko vždy zesvětlí.

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory (ne rané) 4 střední
  • Máslo 3 lžíce
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Kmín mletý 1 lžička
  • Voda na vaření

Postup:

Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky o velikosti asi dva centimetry, propláchneme a dáme do hrncne se studenou vodou.
Vodu osolíme, přidáme mletý kmín a mletý pepř.

Brambory přivedeme k varu a částečně zaklopené vaříme středním varem do úplného změknutí (přibližně 30 minut od doby varu).
Odstavíme a scedíme.
Do ještě horké zeleniny přidáme dvě lžíce másla a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké konzistence.
Ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí či pepřem. Můžeme, ale nemusíme, vmíchat ještě oříšek másla na zjemnění. Pyré je i tak jemné, nadýchané a vláčné.
Ihned podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané