Bramborová kaše se sušenými rajčaty a jarní cibulkou

Bramborová kaše je velmi oblíbenou a často používanou přílohou v našich kuchyních. Dalo by se říci, že leckteré klasické české jídlo si bez ní dovedeme sotva představit. Výborná je již v základní podobě (z brambor, nikoli z prášku).
Tato skvělá příloha však nabízí mnoho variací, a to pouze přidáním vhodných surovin. Sušená rajčata společně s dostatečným množstvím jarní cibulky posouvají pokrm do jiných chuťových dimenzí…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory (ne rané) 4 střední
  • Voda na vaření
  • Sůl
  • Mléko podle potřeby
  • Máslo 2 lžíce
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji 100g
  • Olej ze sušených rajčat 1 lžíce
  • Jarní cibulka 3ks

Postup:

Opláchnutou jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Sušená rajčata pokrájíme na tenké plátky.
Oškrábané, opláchnuté brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit (zcela ponořené ve větším hrnci) do vody osolené 1-2 lžičkami soli (záleží, kolik jsme zvyklí solit, ale vždy tak, abychom kaši již nemuseli dále přisolovat).
Brambory vaříme cca 30 minut od doby varu do úplného změknutí. Nedostatečně uvařené brambory by při šlehání vytvářely hrudky!

Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, lžíci oleje z nakládaných sušených rajčat a důkladně rozšťoucháme. Poté za postupného přidávání teplého mléka metlami šleháme do potřebné konzistence. Samotná hustota kaše závisí na nás (někdo raději kaši hustou, pouze s minimálním přidání mléka, někdo raději kaši jemnou a řidší).
Nakonec vmícháme (vařečkou nebo lžící) do kaše nakrájená sušená rajčata a jarní cibulku a okamžitě (než stačí vychladnout a začne houstnout) podáváme.
Přílohu můžeme ještě přizdobit jarní cibulkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané