Bramborová kaše

Dalo by se říci, že se jedná o naprosto jednoduchý, dokonce banální recept. Ze zkušenosti však vím, že se při přípravě bramborové kaše můžeme dopustit základních a nevratných chyb. Správná příprava je detailně popsána v tomto receptu.

Zde si nemohu odpustit jednu profesní poznámku. Předloží-li vám v restauraci bramborovou kaši z prášku (bramborového škrobu), jenž výrobci a distributoři neustále vnucují, dále se v ní nestravujte. Zde nebude něco v pořádku a hrozí i další zhůvěřilosti!!! To je realita.

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory (ne rané) 4 střední
  • Mléko podle potřeby
  • Máslo 2 lžíce
  • Sůl
  • Voda na vaření

Postup:

Oškrábané, opláchnuté brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit (zcela ponořené ve větším hrnci) do vody osolené 1-2 lžičkami soli (záleží, kolik jsme zvyklí solit, ale vždy tak, abychom kaši již nemuseli dále přisolovat).
Brambory vaříme cca 30 minut od doby varu do úplného změknutí. Nedostatečně uvařené brambory by při šlehání vytvářely hrudky!

Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo a důkladně rozšťoucháme.
Poté za postupného přidávání teplého mléka metlami šleháme do potřebné konzistence. Samotná hustota kaše závisí na nás (někdo raději kaši hustou, pouze s minimálním přidáním mléka, někdo raději kaši jemnou a řidší).

Bramborovou kaši můžeme vylepšit vmícháním nasekaných čerstvých bylinek či jarní cibulky nebo pórku.

Kaši servírujeme okamžitě po vyšlehání, chladnutím houstne. Proto tuto přílohu k hlavnímu chodu obvykle zhotovujeme až na závěr.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané