Bramborová buchta (koláč) s uzeným masem

Skvělý recept na nadýchanou bramborovou buchtu, tedy spíše koláč (je to koláč, ale vždy jsme říkali buchta), mám od své maminky. Tímto výborně dochuceným koláčem z brambor „naslano“ mě mamka častovala mnohokrát, jednoduše proto, že věděla, jak mně chutná. To zásluhou použitého koření, bylinek i česneku.
A tak se skoro stalo, že jsem toto skvělé jídlo málem opomněl zařadit do naší domácí kuchařky. Ostatně, získat podrobný a přesný recept od své maminky je v některých případech nemožné. Údaje získané z maminčina receptového sešítku, jak v ingrediencích, tak v postupu, jsou pouze orientační.
Protřelá domácí kuchařka si neláme hlavu s tím, že si ve svém receptu poznamená například: 4 brambory, o tom jak velké jsou či o jejich hmotnosti, není ani zmínka (o druhu brambor raději ani nemluvě). Půl hrnku oleje je docela dobré označení, akorát velikost toho hrnku si musíme domyslet. Stupeň rozpálené trouby samozřejmě musí být tak akorát (na pečení koláče je to snad všem jasné), po nějaké době troubu ztlumíme, doba pečení je taková, až je koláč hotový. I další „přesné“ informace jsem musel získat až samotným zhotovením tohoto skvělého koláče.

Maminka mi jistě odpustí, že naší bramborovou buchtu (koláč) pro lepší šmak doplňuji uzeným masem s cibulkou (kvalitní páreček, klobáska nebo jiná uzenina může být též vhodnou obměnou)…

Suroviny:

(na menší plech s vyšším okrajem
nebo do většího pekáče)

  • Moravské uzené (nebo jiné uzené maso)
    cca 250g
  • Cibule 1 větší
  • Sádlo 1lžíce + na vymazání plechu
  • Brambory moučné 750g
  • Citronová šťáva
    cca z ½ malého citronu
  • Droždí 1 kostka (42g)
  • Cukr krupicový (do kvásku) 2 lžičky
  • Mouka hladká 2-3 špetky
    (na pomoučení kvásku)
  • Mléko 500ml
  • Mouka polohrubá 500g
  • Vejce 1ks
  • Olej (slunečnicový, řepkový) 1dl
  • Česnek 6-8 středně velkých stroužků
  • Tymián čerstvý 1 menší hrst lístků
  • Majoránka sušená 1-2 hrstě
  • Oregano sušené 2 špetky
  • Kmín mletý 2-3 špetky
  • Kurkuma 2 špetky
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Sušené mleté chilli papričky
  • Mák mletý cca 2 lžíce
  • Domácí nakládané zelí nebo salát
    z kysaného zelí k podávání
    (recepty v kapitolách
    „Domácí polotovary“ a „Saláty“)

Postup:

Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na drobné kostičky.
V pánvi na vyšším stupni sporáku rozpálíme po dně sádlo. Vhodíme krátce orestovat (rozvonět) kostičky uzeného, na chvilku přidáme za častého míchání pouze zesklovatět cibulku. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

V rendlíku zahřejeme mléko, nejprve pouze dovlažna.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.

Připravíme kvásek. Do misky nebo rendlíku rozdrobíme droždí, které zasypeme cca dvěma lžičkami cukru, necháme chvilku působit a metličkou rozmělníme droždí na kašičku. Přidáme decilitr vlahého mléka, promícháme, zaprášíme několika špetkami hladké mouky, zakryjeme utěrkou a dáme vzejít na teplé místo (dobře poslouží předehřátá trouba na 35 °C). Kvásek kyne v závislosti na druhu droždí a teple (přibližně 20-25 minut).

Čas potřebný k vzedmutí kvásku využijeme k oškrábání brambor, které nastrouháme na jemném struhadle a přes cedník důkladně vymačkáme. Dáme do větší mísy (vhodná je kynoucí mísa s víkem), zakápneme citronovou šťávou (aby nezešedly) a promícháme.
Odváženou polohrubou mouku prosejeme (aby se provzdušnila) do mísy k bramborám a promícháme. Přilijeme zbylé mléko (které jsme přihřáli, aby bylo hodně teplé) a znovu promícháme. Dochutíme solí (nejprve postačí 1-2 lžičky), prolisovaným česnekem, pikantnost dle chuti dodáme čerstvě mletým barevným pepřem, případně mletými chilli papričkami. Přidáme lístky tymiánu, v dlaních promnutou sušenou majoránku, sušené oregano, mletý kmín a kurkumu pro žlutější barvu.
Vklepneme vejce, přidáme vzešlý kvásek a znovu důkladně promícháme. Těsto ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme na pikantnosti. Nakonec do těsta vmícháme orestované uzené maso s cibulkou. Mísu uzavřeme (nebo zakryjeme utěrkou) a těsto necháme odpočinout na teplém místě (cca půl hodiny).

Menší pečící plech (velikost cca 32×24 cm), avšak s vyšším okrajem (můžeme použít též přibližně velký pekáč nebo zapékací mísu) vymažeme sádlem a lehce vysypeme mletým mákem.
Troubu rozpálíme na 200 °C.

Odpočinuté těsto vlijeme na plech a rovnoměrně stěrkou rozprostřeme. Posypeme opět trochou mletého máku a dáme péci do středu předehřáté trouby. Po deseti minutách troubu ztlumíme na 170 °C a pečeme dalších 25-30 minut do zlatavé kůrčičky bramborového koláče. Správnost propečení zkontrolujeme vpichem špejle (nesmí lepit).

Zchladnutý koláč snadno vyklopíme na prkénko k nakrájení na libovolně velké díly.
Bramborovou buchtu (koláč) s uzeným masem můžeme podávat teplou (v mikrovlnce ohřátou) stejně tak, jako studenou.
Výborným doplňkem k podávání je domácí nakládané zelí, případně salát z kysaného zelí…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané