Boží milosti

Trochu zapomenutý, velice jednoduchý a přitom originalitou nenahraditelný recept našich předků, připravovaný době největšího křesťanského svátku – Velikonoc. Historicky je těžko tento pokrm zařadit do jinak zažitého a známého „menu“ na svátek ukřižování a znovuzrození Krista. Je obtížné dnes určit, zda jsou „Boží milosti“ sladké pečivo masopustním nebo velikonočním, tedy koledním pokrmem. Nicméně se jedná o vynikající křehkou specialitu nazývanou též velikonočním cukrovím, známou (třeba i s odlišnostmi při zhotovování těsta) nejen v českých zemích…

V naší domácí kuchyni dává tento nenáročný recept možnosti jisté kreativity při vykrajování a následném smažení různých kousků (obrazců, symbolů) z těsta. To však nemusí být zcela důležité vzhledem k tomu, že boží milosti obalené v moučkovém cukru větším dílem sníme ještě čerstvě teplé…

Suroviny:

  • Hladká mouka „00“ 250g
    + na pomoučení pracovní desky
  • Sůl 1 špetka
  • Máslo 50g
  • Cukr krupicový 50g
  • Vaječné žloutky 2ks
  • Bílé víno 2 lžíce
  • Zakysaná smetana 5 lžic
  • Citronová kůra (čerstvá nebo sušená)
    1 lžička
  • Olej (řepkový, slunečnicový) na smažení
  • Cukr moučkový na obalení
    cca 4 vrchovaté lžíce
  • Vanilkový cukr 1 sáček

Postup:

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.
Nastrouháme citronovou kůru (pouze žlutou část), pokud nepoužijeme kůru sušenou.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků (z chlazených vajec se žloutky oddělují lépe).
Na tácku (talíři) smícháme moučkový cukr s vanilkovým na obalení.

Těsto na boží milosti můžeme vypracovat přímo rukama na vále (pracovní desce) nebo vařečkou v míse, ale nepohodlnější je využití domácího robotu s hákem.
V robotové míse promícháme nejprve sypké suroviny (mouku se špetkou soli, krupicový cukr a citronovou kůru). Poté přidáme ostatní ingredience (změklé máslo, žloutky, víno a zakysanou smetanu) a vypracujeme hladké těsto.
Těsto zakryjeme utěrkou a dáme do lednice na cca půl hodiny odpočinout.

Vychlazené těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku (vál) a vyválíme placku silnou cca 4 mm). Z placky (nožem, zubatým rádýlkem či různými vykrajovátky na cukroví) vykrajujeme tvary podle své fantazie (stačí třeba pouze obdélníčky).
V pánvi s vysokým okrajem nebo v kastrole rozpálíme větší množství oleje (cca 3-4 cm po dně). Jednotlivé kousky těsta vkládáme postupně do dobře rozpáleného oleje (měly by plavat), smažíme krátce, pouze dorůžova z obou stran (otáčíme kleštičkami). Během smažení by se měly milosti nafouknout (pokud se nedaří, můžeme si na chvilku pomoci přiklopením pokličkou).
Usmažené boží milosti kleštičkami nebo plochou podběračkou přendaváme (necháváme pouze trochu odkapat od oleje) do připraveného moučkového cukru, ve kterém horké milosti ze všech stran obalíme. Pracujeme opatrně, milosti jsou zvláště v teplém stavu křehké.

Boží milosti můžeme podávat téměř okamžitě po usmažení, protože teplé jsou nejlepší. Výborné jsou však též zastudena i po několika dnech…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané