Bosáky

Bosáky jsou známou českou knedlíkovou specialitou. Původ této krajové speciality můžeme hledat jak v jižních Čechách, tak na Moravě.
Jedná se o velice jemné knedlíky ze syrových a vařených brambor s malým množstvím mouky.
Použitými surovinami jsou totožné s „Chlupatými knedlíky“, jen poměr syrových a vařených brambor a mouky je trochu odlišný. Na bosáky používáme poměr jedné čtvrtiny brambor vařených a syrové jemně nastrouhané brambory důkladně vymačkáme. Malé množství mouky určuje jemnost a křehkost těchto knedlíků…

Suroviny:

(5-7 porcí)

  • Brambory syrové 1,6kg
  • Brambory vařené 400g
  • Mouka hrubá 120g
  • Vejce 1ks
  • Sůl 1 lžička
    + 2 lžičky do vody na vaření
  • Máslo na potření

Postup:

Čtvrtinu z celkového množství brambor uvaříme ve slupce (možno i v páře) doměkka (cca 20-30 minut, podle velikosti brambor) a necháme zcela vychladnout.
Zbavíme slupky a nastrouháme najemno.

Dáme vařit vodu do velkého hrnce, kterou osolíme dvěma lžičkami soli.

Ostatní syrové oškrábané brambory (uchované ve vodě, aby nečernaly) nastrouháme do mísy na jemném struhadle (dobré je využití robotu).
Řádně vymačkáme a slijeme škrobovou vodu.
Přidáme nastrouhané vařené brambory, jedno vejce, osolíme lžičkou soli a promícháme s hrubou moukou.
Z tohoto řidšího těstíčka tvarujeme (nejlépe v ruce) šištičky knedlíků, které okamžitě vkládáme do vřící vody (vařící se voda vždy čeká na knedlíky, nikoli obráceně – těsto by začalo řídnout a šednout). Knedlíky vaříme částečně zaklopené středním varem 20 minut. Během vaření nemícháme (jsou křehké), samy vyplavou. Trocha jemného těsta se ve vodě odděluje, to je běžné.
Uvařené knedlíky opatrně vybíráme na připravený plech (horké potřeme máslem) a dáme do chladu ztuhnout.

Před podáváním bosáky znovu ohříváme (třeba v mikrovlnce).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané