Bosáky jsou známou českou knedlíkovou specialitou. Původ této krajové speciality můžeme hledat jak v jižních Čechách, tak na Moravě.
Jedná se o velice jemné knedlíky ze syrových a vařených brambor s malým množstvím mouky.
Použitými surovinami jsou totožné s „Chlupatými knedlíky“, jen poměr syrových a vařených brambor a mouky je trochu odlišný. Na bosáky používáme poměr jedné čtvrtiny brambor vařených a syrové jemně nastrouhané brambory důkladně vymačkáme. Malé množství mouky určuje jemnost a křehkost těchto knedlíků…
Bosáky

Suroviny:
(5-7 porcí)
- Brambory syrové 1,6kg
- Brambory vařené 400g
- Mouka hrubá 120g
- Vejce 1ks
- Sůl 1 lžička
+ 2 lžičky do vody na vaření - Máslo na potření
Postup:
Čtvrtinu z celkového množství brambor uvaříme ve slupce (možno i v páře) doměkka (cca 20-30 minut, podle velikosti brambor) a necháme zcela vychladnout.
Zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
Dáme vařit vodu do velkého hrnce, kterou osolíme dvěma lžičkami soli.
Ostatní syrové oškrábané brambory (uchované ve vodě, aby nečernaly) nastrouháme do mísy na jemném struhadle (dobré je využití robotu).
Řádně vymačkáme a slijeme škrobovou vodu.
Přidáme nastrouhané vařené brambory, jedno vejce, osolíme lžičkou soli a promícháme s hrubou moukou.
Z tohoto řidšího těstíčka tvarujeme (nejlépe v ruce) šištičky knedlíků, které okamžitě vkládáme do vřící vody (vařící se voda vždy čeká na knedlíky, nikoli obráceně – těsto by začalo řídnout a šednout). Knedlíky vaříme částečně zaklopené středním varem 20 minut. Během vaření nemícháme (jsou křehké), samy vyplavou. Trocha jemného těsta se ve vodě odděluje, to je běžné.
Uvařené knedlíky opatrně vybíráme na připravený plech (horké potřeme máslem) a dáme do chladu ztuhnout.
Před podáváním bosáky znovu ohříváme (třeba v mikrovlnce).
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Bosáky
-
Náš TIP na PDF recept: Chlupaté knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Jihočeské máslové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Houskové kynuté knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Karlovarský knedlík
-
Náš TIP na PDF recept: Rychlé drbáky
-
Náš TIP na PDF recept: Špekové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Vídeňské knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Škubánky opékané na sádle
-
Náš TIP na PDF recept: Bramboráčky
-
Náš TIP na PDF recept: Špecle
-
Náš TIP na PDF recept: Halušky
-
Náš TIP na ODF recept: Gnocchi
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí těstovinové noky