Borůvkový koláč z piškotového těsta s drobenkou

Pojídání lesních plodů je přirozené pro mnoha živočichy, včetně jejich uchovávání do zásoby. Druh, známý jako Homo sapiens (člověk), svým sběračským uměním a zpracováním, dovedl využití tohoto produktu k dokonalosti. V průběhu staletí byly vždy lesní plody ponechány jako poslední berlička pro ty nejchudší. Každý si mohl lesní ovoce a houby kdekoli nasbírat dosytosti a na trzích byly k mání přímo „za hubičku“. Časy se však mění a v době psaní této kuchařské knihy to u nás dávno neplatí. Ukázkou jsou borůvky. Nejlepší a nejsladší jsou ty velké. Ne, že by v Čechách a na Moravě nerostly, ale vyskytují se přirozeně v horských oblastech, čili chráněných a to i před česači těchto plodů, kteří pro zisk přírodě škodí. Zvěř a ptáci zde mají hostiny. My, obyčejní lidé, se zajisté spokojíme s nasbíranou bandaskou třeba i menších borůvek rostoucích po zbytku naši republiky. Můžeme si však borůvky malé i slaďounké velké (tuzemské a paradoxně i z dovozu) zakoupit na tržnici či v jakémkoli supermarketu, ovšem za nemalé peníze.

Na náš koláč lze samozřejmě použít borůvky jakékoli, jen podle druhu bereme zřetel při dochucování cukrem (menší borůvky jsou kyselejší). Piškotové těsto snad k borůvkám ladí nejlépe. Je to opravdová klasická koláčová pochoutka…

Suroviny:

(1 plech)

  • Mouka hrubá 500g
    + na vysypání plechu
  • Cukr krupice 150g
  • Vanilkový cukr 20g (1 balíček)
  • Kypřící prášek do pečiva 12g
    (1 balíček)
  • Mléko polotučné 250ml
  • Vejce 2ks
  • Máslo 150g + na vymazání plechu
  • Borůvky čerstvé cca 350g

 

Na drobenku:

  • Hrubá mouka 120g
  • Máslo 80g
  • Krupicový cukr 80g

Postup:

Nejprve připravíme drobenku.
Máslo pokojové teploty dáme do mísy. Přisypeme mouku s cukrem a rukama vytvoříme sypkou drobenku.

Borůvky v cedníku propláchneme (drobnější kyselejší můžeme lehce prosypat cukrem).
Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme zchladnout.
Mouku odvážíme, prosejeme (kvůli provzdušnění) a rovnou smícháme s kypřícím práškem do pečiva.

V hnětací míse metlou (nejlépe robotem) vyšleháme celá vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny. Dále postupně vmícháme rozpuštěné máslo, mléko pokojové teploty a mouku s kypřícím práškem. Vznikne řídké piškotové těsto.
Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme.
Poklademe borůvkami a posypeme drobenkou.
Pečeme ve středu předehřáté trouby cca 25-30 minut. Řídíme se světle zlatavou barvou drobenky a o odstín tmavšími okraji koláče. Pak máme správně upečený koláč z piškotového těsta. Kontrola špejlí u piškotových koláčů nefunguje.

Upečený koláč necháme zchladnout a krájíme přímo na plechu na jednotlivé porce.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané