Biskupský chlebíček

Mezi vánoční moučníky vedle klasické vánočky či štoly můžeme zařadit i biskupský chlebíček. Tento slavnostní dezert podávaný často též i mimo svátky vánoční se vyznačuje nejen svým převážně hranatým tvarem z chlebíčkové formy, ale především vláčným žloutkovým těstem s přidáním rozinek a kandovaného ovoce. Významnou roli v dobrém biskupském chlebíčku hraje čokoláda. Ta bývá velmi často přidávána již přímo do těsta, kvalitní čokoládová poleva je však u tohoto moučníku nezbytná. Právě vysoce procentní hořká čokoláda je při přípravě biskupského chlebíčku velmi důležitá. Čokoláda na vaření zkrátka nefunguje (hlavně na polevu) a pouze by pokazila náš dezert.

Jestliže se podíváme na složení surovin (vejce, rozinky, různé druhy kandovaného ovoce, kvalitní hořkou čokoládu, smetanu) je nám jasné že se opravdu nejedná o levný moučník ke každodennímu podávání, ale o velmi, velmi chutný doplněk svátečních chvil…

Suroviny:

(forma cca 25 x 11 x 7cm)

  • Hladká mouka 150g
    + na vysypání formy
  • Cukr moučkový 150g
  • Kypřící prášek do pečiva
    1/2 sáčku (cca 7g)
  • Máslo 120g + na vymazání formy
  • Vejce 4ks
  • Sůl 1 špetka
  • Rozinky 100g
  • Rum na namočení rozinek cca 2dl
  • Kandované ovoce
    (různé druhy) 150g
  • Ořechy vlašské nebo lískové 50g
  • Kousky hořké čokolády 50g
  • Čokoládová poleva

 

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • Hořká čokoláda
    (min. 70% kakaové hmoty) 50g
  • Smetana (min. 30%) 250g

Postup:

Postup na chlebíček:

Několik hodin před přípravou bílkového chlebíčku namočíme rozinky do rumu tak, aby byly zcela ponořené.
Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.

Před přípravou těsta si odvážíme potřebné množství jednotlivých surovin.
Mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva.
Čokoládu a ořechy nasekáme.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme rovnou do větší misky (ke šlehání na sníh), žloutky do (robotové) mísy.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Těsně před výrobou těsta vyšleháme z bílků s přidáním špetky soli tuhý sníh (metlami ručního mixéru).

Zamíchání těsta na biskupský chlebíček zvládneme hravě ručně, pohodlnější je samozřejmě využití robotu.
Změklé máslo metlou utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháváme žloutky. Přidáme ořechy, rozinky a kandované ovoce.
Za stálého míchání postupně přisypáváme mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta opatrně vmícháme našlehaný sníh a kousky čokolády.

Těsto vlijeme do připravené formy, povrch mírně uhladíme a vložíme do středu předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu a zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud nám při vytažení špejle příliš nelepí, chlebíček je hotový.
Upečený chlebíček necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme.

Zcela vychladlý chlebíček přelijeme čokoládovou polevou z kvalitní hořké čokolády a smetany, kterou necháme v chladu zcela ztuhnout.
Hotový biskupský chlebíček servírujeme krájený na plátky.

 

Postup na čokoládovou polevu:

Připravíme si nádoby na horkou lázeň (např. vhodný kastrol na vodu a do něho velikostně vhodnou nerezovou misku s okrajem, aby nepropadla).
Dvě nádoby potřebné k vodní (parní) lázni mám spolehlivě nahradí, v domácí kuchyni nepostradatelný, pískací hrnec s dvojitým dnem pro vodu.

Do misky (pískáčku) nalámeme kvalitní hořkou čokoládu. Necháme ve vodní lázni rozehřát (mícháme). Do rozehřáté čokolády postupně, pomalu a za stálého míchání přiléváme smetanu. (Čokoládovou polevu se nikdy nesnažíme nastavovat olejem či máslem. Přípustné je pouze rozehřáté kvalitní sádlo, ale nastavování nebývá potřeba.) Docílíme tak hladké, krémovité konzistence polevy, kterou okamžitě poléváme daný moučník.
Ponecháme v chladu ztuhnout.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané