Při kulinářství v naší domácí kuchyni často bojujeme s vaječnými bílky, které nám jaksi zbývají (mnoho receptů vyžaduje pouze žloutek).
Vyzkoušejte proto bílkový chlebíček. Nebezpečí při praktikování tohoto receptu tkví v tom, že nám budou naopak zbývat žloutky. Jednoduše proto, že bílkový chlebíček je tak výborný, že jej budete péci bez ohledu na bílkové přebytky…
Bílkový chlebíček s rozinkami, kandovaným ovocem a čokoládou
Suroviny:
Suroviny na chlebíček:
(forma cca 25 x 11 x 7cm)
- Bílky ze sedmi vajec (cca 210g)
- Cukr krupice 160g
- Hladká mouka 160g
+ na vysypání formy - Máslo 70g + na vymazání formy
- Rum na namočení rozinek cca 2dl
- Rozinky 100g
- Kandované ovoce 70g
- Kousky hořké čokolády 50g
- Ořechy vlašské nebo lískové 50g
- Čokoládová poleva
nebo moučkový cukr na posypání
Suroviny na čokoládovou polevu:
- Hořká čokoláda
(min. 70% kakaové hmoty) 50g - Smetana (min. 30%) 250g
Postup:
Postup na chlebíček:
Několik hodin před přípravou bílkového chlebíčku namočíme rozinky do rumu tak, aby byly zcela ponořené.
Těsně před přípravou si odvážíme potřebné množství jednotlivých surovin.
Čokoládu a ořechy nasekáme.
Máslo necháme v kastrůlku na nízký stupeň sporáku rozpustit a poté necháme zchladnout.
Jednoduchou hranatou chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Zamíchání těsta na bílkový chlebíček zvládneme hravě ručně, pohodlnější je samozřejmě využití robotu s metlou.
Do misky odebereme dvě lžíce z navážené mouky a smícháme s kandovaným ovocem, rozinkami, kousky čokolády a posekanými ořechy (není třeba všechno, dáme jen to, co máme rádi, třeba i něco navíc). Díky tomu suroviny zůstanou v těstě rovnoměrně rozmístěné a neklesnou všechny ke dnu.
Do bílků přidáme špetku soli a s postupným přisypáváním odváženého cukru ušleháme tuhý sníh (přímo v hnětací míse). Vařečkou do něj lehce vmícháme rozpuštěné vlahé máslo a mouku. Nakonec přimícháme s moukou smíchané ostatní ingredience (rozinky, kandované ovoce, čokoládu). Těsto zlehka opatrně (při užití robotu na nízký stupeň) promícháme do tekoucí struktury a nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme ve středu předehřáté trouby 35-45 minut do zrůžovění povrchu. Zkusíme špejlí (správně upečené těsto nelepí). Hotový chlebíček po částečném zchladnutí vyklopíme z formy a po úplném vychladnutí polijeme čokoládovou polevou nebo jen pocukrujeme moučkovým cukrem.
Bílkový chlebíček s rozinkami, kandovaným ovocem a čokoládou podáváme krájený na plátky.
Postup na čokoládovou polevu:
Připravíme si nádoby na horkou lázeň (např. vhodný kastrol a do něho velikostně vhodnou nerezovou misku). Vodní lázeň vhodně nahrazuje, v domácí kuchyni nepostradatelný, pískací hrnec s dvojitým dnem pro vodu.
Do misky (pískáčku) nalámeme kvalitní hořkou čokoládu. Necháme ve vodní lázni rozehřát (mícháme). Do rozehřáté čokolády postupně, pomalu a za stálého míchání přiléváme smetanu. Čokoládovou polevu se nikdy nesnažíme nastavovat olejem či máslem. Přípustné je pouze kvalitní sádlo. Docílíme tak hladké, krémovité konzistence polevy, kterou okamžitě poléváme daný moučník.
Ponecháme v chladu ztuhnout.