Bílková roláda s marmeládou a tvarohem

Rolády patří v české sladké domácí kuchyni (vedle koláčů a bábovek) k těm nejoblíbenějším moučníkům a nikdy se nepřejí. To je dáno možností mnoha variant a poměrně nenáročnou přípravou. Navíc každá doma zhotovená roláda může být originálem. I když základem každé moučníkové rolády je dobře upečený korpus (jenž sám o sobě skýtá více možností přípravy), teprve zvolenou náplní graduje naše představivost chuťová, ale u rolády i estetická (barevná kombinace na řezu).

Jednoduchý bílkový korpus, který můžeme dle barevné potřeby ponechat světlý nebo jej více či méně zbarvit kakaem je ideální základ pro mnoho druhů rolád. Domácí marmeláda je v našem receptu stěžejní a podle její barvy volíme i barvu korpusu (červená jahodová marmeláda – světlý korpus bez kakaa). Dochucený a mírně kakaem přibarvený tvaroh je v tomto případě pouze doplňkem klasické marmeládové rolády…

Suroviny:

Suroviny na bílkový korpus:

  • Vaječné bílky 6ks
  • Sůl 1 špetka
  • Mouka hladká 100g
  • Kypřící prášek do pečiva 2 špetky
  • Cukr krupicový 120g
  • Olej (slunečnicový, řepkový) 3 lžíce
    + na vymazání plechu

 

Suroviny k naplnění
a dohotovení rolády:

  • Marmeláda jahodová
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)
  • Tvaroh plnotučný (vaničkový) 250g
  • Vanilkový cukr 1 sáček
  • Rumová tresť pár kapek
    (nebo trochu rumu)
  • Kakao 1-2 lžičky
    + na posypání rolády

Postup:

Postup na korpus:

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků (dáváme pozor, aby do bílků nespadla část žloutků – sníh by nešel vyšlehat, žloutky využijeme v jiném receptu).
Odvážíme mouku a prosejeme (aby se provzdušnila).
Plech potřeme olejem a vyložíme pečícím papírem (nebude se tak po plechu pohybovat).

Do robotové mísy vlijeme bílky a přidáme špetku soli. Za pomoci robotu (můžeme i ručním šlehačem) metlou vyšleháme tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr, kypřící prášek, mouku (po lžících) a olej. Vypracujeme řídké těsto, které vlijeme na připravený plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozprostřeme. Korpus pečeme ve středu předehřáté trouby cca 10-12 minut (do zrůžovění povrchu).
Upečený plát korpusu poprášíme moukou a přehodíme přes něj plátěnou utěrku. Plech s korpusem překlopíme. Sundáme plech a opatrně sloupneme pečící papír. Korpus i s utěrkou podél kratší strany (protože náplň nebude vysoká) stočíme do rolády a necháme v pokojové teplotě vychladnout (pro zrychlení můžeme zchladit v lednici).

Postup k naplnění a dohotovení rolády:

Tvaroh (v tomto případě je vhodný řidší vaničkový) v misce smícháme s vanilkovým cukrem a několika kapkami rumové trestě (můžeme použít i tuzemský rum). Barvu tvarohové náplně můžeme doladit trochou kakaa.

Vychladlé těsto opatrně rozvineme. Potřeme jahodovou marmeládou a rovnoměrně rozetřeme dochucený tvaroh. Vzdálenější okraj korpusu zachováváme volný (aby při rolování tvarohová směs nevytékala).
Takto připravený korpus s náplní opět zarolujeme (již bez utěrky), zabalíme do alobalu nebo opět do utěrky a necháme odpočinout v chladu alespoň do druhého dne (pokládáme spojem dolů), aby se chutě náplně částečně propojily s korpusem.

Před nakrájením rolády k podávání můžeme roládu přes cedníček posypat kakaem. Výborným doplňkem k této marmeládové roládě s tvarohem je čerstvě ušlehaná šlehačka.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané