Bešamelová omáčka (základní)

Patří mezi základní omáčky, původně z francouzské nebo dokonce z italské kuchyně, která ve světě i u nás zapustila své kořeny. S původem této omáčky by se dalo jistě dlouze spekulovat, protože i v české kuchyni je užívána od nepaměti, snad jen možná s rozdílem, že se jí neříkalo bešamelová, nýbrž třeba mléčná nebo smetanová (podobně se to týká omáčky velouté). Princip je však stejný. Bešamel je vlastně takový základní mustr, jenž si upravujeme podle receptu právě připravovaného pokrmu, kterých je nejen v české kuchyni nepřeberně. Takže při přípravě bešamelové omáčky rovnou přidáváme požadované suroviny podle dané speciality, a naopak některé ingredience můžeme z tohoto základního receptu vynechat nebo je nahradit jinými (to se týká pepře a muškátového oříšku).

Bešamelová omáčka se nejčastěji používá jako rychlý, různě dochucený doplněk (přeliv) k vařeným či pečeným masům, zelenině, těstovinám nebo k pokrmům z minutkové kuchyně.

Suroviny:

(na cca 2 porce)

  • Máslo 1 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Mléko nebo nízkotučná smetana
    cca 3dl a více
  • Muškátový oříšek
  • Bílý mletý pepř
  • Sůl

Postup:

V kastrolu zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku a krátce orestujeme.
Do vzniklé světlé jíšky přiléváme, za stálého míchání, chladné mléko, až vznikne krémová omáčka (zde se uplatňuje pravidlo: do horké jíšky přiléváme studené tekutiny a obráceně, jinak se srážejí). Omáčku dochutíme solí, bílým mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem (pozor, jen 2-3 strouhnutí, je osobité chuti a přílišné množství omáčku zcela pokazí) a velmi pozvolna a za neustálého míchání (metlou) omáčku ještě cca 5 minut provaříme (od této přípravy se neodchází). V této fázi můžeme omáčku doplnit ingrediencemi dle její specifikace. Hlídáme stále konzistenci omáčky, kterou případně regulujeme mlékem. Požadovaná konzistence bývá různá dle připravovaného pokrmu.

Mějme na paměti, že po odstavení, při chladnutí bude omáčka houstnout, avšak znovu ohřátím a přišleháním mléka můžeme i nadále s omáčkou pracovat…

Bešamelová omáčka = máslová jíška+mléko (smetana).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané