Bazalkové pesto (Janovské)

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Bazalka je mimořádně univerzální bylina, tlumí křečové bolesti, zlepšuje trávení, harmonizuje peristaltika, působí proti nadýmání, protizánětlivě i mírně antibioticky. Je vhodná při nespavosti a migréně, při psychogenně podmíněných závratích.

Bazalka kvete od června do září.
Pochází z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde je pěstována více než 5000 let.
Do Evropy se podle některých pramenů dostala v 16. století.
Z jiných zdrojů se dozvídáme o výskytu bazalky a přípravy pesta v oblasti Ligurie na severu Itálie už v osmém století.
Právě hlavní město této oblasti (Janov, italsky Genova) je vyhlášeno receptem na známé Janovské pesto – Pesto alla Genovese.

Suroviny:

(cca 250 ml pesta)

  • Listy bazalky 3 velké hrsti
  • Jádra piniových oříšků
    1 menší hrst (20g)
  • Parmazán nebo Grana Padano
    (jemně nastrouhaný) cca 4 lžíce
  • Česnek 2 středně velké stroužky
  • Sůl mořská (jemně mletá) ½ lžičky
  • Pepř barevný (čerstvě mletý)
    cca 3 špetky
  • Olivový olej (Extra Virgin) cca 1dl

Postup:

Listy bazalky opláchneme pod studenou tekoucí vodou (např. v cedníku), necháme dobře oschnout a natrháme na menší kousky.
Jádra piniových oříšků na suché pánvi krátce opražíme a necháme zchladnout.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, které plochou stranou nože utřeme se špetkou soli.
Parmazán nebo Grana Padano nastrouháme na jemném struhadle.
Pesto můžeme připravit ve větším hmoždíři nebo použít tyčový mixér s příslušnou nádobou.

Ve větším hmoždíři (nebo v nádobě k tyčovému mixéru) nejprve najemno nadrtíme jádra opražených piniových oříšků. Přidáme natrhané listy bazalky, utřený česnek, osolíme, opepříme, zalijeme olejem a znovu rozdrtíme do podoby pesta.
Pokud používáme tyčový mixér, tak mixujeme na nižší stupeň v krátkých intervalech (ne zcela najemno) pouze po dobu nezbytně nutnou pro vytvoření pestové konzistence. Dlouhé mixování bylinkám neprospívá!
Na závěr do pesta zapracujeme strouhaný sýr. Množství sýru určujeme dle své chuti a konzistence pesta (můžeme ještě zjemnit kapkou panenského oleje).

Janovsé pesto – Pesto alla Genovese je skvělým doplňkem pokrmů hlavně z italské kuchyně, zejména těstovin. K těstovinám se připravuje zpravidla čerstvé a podává se v pokojové teplotě. Pokud se rozhodneme bazalkové pesto uchovat jako polotovar (třeba k dochucení omáček či polévek), skladujeme jej v uzavřené sklenici, v chladu a temnu, ne však příliš dlouho…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané