Předem zajistíme pokojovou teplotu másla.
Navážíme si potřebné suroviny.
Mouku prosejeme (tím se provzdušní) a rovnou smícháme se solí a nastrouhanou citronovou kůrou.
Lehce zahřejeme mléko.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Nejprve připravíme kvásek.
Do misky nebo rendlíku rozdrobíme droždí, které zasypeme cca dvěma lžičkami cukru, necháme chvilku působit a metličkou rozmělníme droždí na kašičku. Přidáme decilitr vlahého mléka, promícháme, zaprášíme několika špetkami hladké mouky, zakryjeme utěrkou a dáme vzejít na teplé místo (dobře poslouží předehřátá trouba na 35 °C). Kvásek kyne v závislosti na druhu droždí a teple přibližně 20-25 minut.
V robotové míse metlou utřeme máslo se zbývajícím krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny a dobře zapracujeme vaječné žloutky. Přilijeme trochu rumu a vzešlý kvásek. Promícháme a metlu v robotu vyměníme za hnětací hák.
Dále při středním stupni otáček robota postupně zapracováváme mouku (již smíchanou se se špetkou soli a citronovou kůrou) a zbytek vlažného mléka. Výsledkem by mělo být vláčné, nepříliš tuhé těsto. To na závěr provzdušníme velmi pomalým promícháním při nejnižším stupni našeho robota (ještě cca 3-4 minuty).
Těsto zakryjeme utěrkou (nebo ještě lépe přendáme do kynoucí uzavřené mísy) a dáme kynout na teplé místo (opět je vhodná teplá trouba). Těsto by mělo vykynout asi na dvojnásobek. Doba kynutí těsta je přibližně tři čtvrtě hodiny.
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
Dobře vykynuté těsto přendáme na vál (nebo pracovní desku), v rukou mírně zpracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm.
Z plátu vykrajujeme kolečka vdolečků (výborně poslouží sklenička o průměru cca 6 cm), která klademe na připravený plech.
Zbylé těsto opět rukama zpracujeme a znovu vyválíme na plát (tak zpracujeme veškeré těsto a poslední nevzhledný vdolek můžeme použít jako průzkumníka na správně rozpálený olej). Zakryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut dokynout (opět třeba ve vyhřáté troubě). Do takto dokynutých vdolků těsně před smažením uděláme palcem veprostřed důlek (přiměřeně hluboký i široký, aby vzniknul prostor pro dostatečné naplnění vdolečků).
Vdolečky smažíme ve větším množství oleje tak, aby vždy plavaly. Doporučujeme ke smažení použít kastrol nebo pánev s vysokým okrajem menšího průměru tak, abychom najednou smažili pouze cca 3 vdolky (získáme tím větší kontrolu při smažení). Vhodné je též použití fritovacího hrnce (výhodou je okamžité vyjmutí košíku se všemi vdolečky najednou). Velmi důležité je vychytat správné rozpálení oleje (ani málo, ani příliš), to dolaďujeme při prvním vzorku tak, aby se vdolky smažili do zlatavé barvy z každé strany cca 2-3 minuty.
Takže do správně rozpáleného oleje vkládáme vdolky důlkem dolů, na chvilku přiklopíme (pro správné vyběhnutí těsta) a smažíme dozlatova. Kleštěmi otočíme a dosmažíme z druhé strany (již bez zakrytí).
Usmažené vdolečky přendáváme do připravené mísy a prokládáme papírovou utěrkou, která nasákne přebytečný tuk.
Před podáváním bavorské vdolečky (nejlepší jsou ještě vlažné) doplňujeme druhem marmelády dle našeho gusta (švestková povidla jsou klasikou, hruškový džem je top, ale pozadu nezůstávají ani ostatní džemy a marmelády), sypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a zdobíme domácí šlehačkou. Tu zhotovujeme těsně před podáváním vdolečků v množství potřebném na počet porcí.
Smetanu (min 31%) v hlubší misce metlami ručního mixéru (na nižší rychlostní stupeň, aby se nesrazila) vyšleháme dotuha. Takto připravenou šlehačkou nemusíme nutně plnit cukrářské zdobící sáčky, ale servírujeme rychle, rustikálně lžící.
Domácí šlehačku můžeme zhotovit i ve šlehačkové láhvi s použitím bombičky.
Oblíbenou variantou na zdobení bavorských vdolečků je též použití rozmíchaného měkkého tvarohu se zakysanou smetanou s přidáním cukru (nahradí strouhaný tvrdý tvaroh a šlehačku).