Batáty, kterým se často říká sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Jako součást zdravé výživy neodmyslitelně patří do mnoha světových kuchyní.
Konzumace těchto hlíz je vhodná jako prevence rakoviny, degenerativních očních nemocí, depresí a srdečně-cévních onemocnění. Batáty mezi veškerou zeleninou obsadily 1. místo ve světovém žebříčku podle Center for Science in the Public Interest, protože jsou významným zdrojem vlákniny, železa, přírodních cukrů, uhlohydrátů, bílkovin, karotenoidů, vitamínu C, vápníku a mnoha dalších.
Svou strukturou je batáta měkčí, nežli brambora. Proto vyžaduje kratší tepelnou úpravu. Vařením v páře (nejlépe ve slupce), stejně jako u všech ostatních surovin, zachováme v batátě maximum všech důležitých látek. Navíc si můžeme vychutnat pravou chuť této plodiny. Přisolit vařenou batátu můžeme až na talíři…