Batáty vařené v páře

Batáty, kterým se často říká sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Jako součást zdravé výživy neodmyslitelně patří do mnoha světových kuchyní.
Konzumace těchto hlíz je vhodná jako prevence rakoviny, degenerativních očních nemocí, depresí a srdečně-cévních onemocnění. Batáty mezi veškerou zeleninou obsadily 1. místo ve světovém žebříčku podle Center for Science in the Public Interest, protože jsou významným zdrojem vlákniny, železa, přírodních cukrů, uhlohydrátů, bílkovin, karotenoidů, vitamínu C, vápníku a mnoha dalších.

Svou strukturou je batáta měkčí, nežli brambora. Proto vyžaduje kratší tepelnou úpravu. Vařením v páře (nejlépe ve slupce), stejně jako u všech ostatních surovin, zachováme v batátě maximum všech důležitých látek. Navíc si můžeme vychutnat pravou chuť této plodiny. Přisolit vařenou batátu můžeme až na talíři…

Suroviny:

(2 porce)

  • Batáty 2 střední
  • Čerstvé nebo sušené bylinky
    (hladkolistá petržel, libeček, bazalka,
    celerová nať apod.)
  • Sůl
  • Voda

Postup:

Do parní nádoby doplněné vodou vložíme bylinky, vodu osolíme (není nezbytné, batáty mají svou specifickou chuť).
Do nástavce dáme omyté hlívy ve slupce, přiklopíme a vaříme cca 15-25 minut (podle velikosti).
Teplé vařené batáty oloupeme, překrojíme a podáváme. Slupka lze oddělit daleko snadněji, nežli z klasických brambor.
Čekáme-li s přílohou na dodělání hlavního chodu, oloupané batáty vrátíme do tepla parního hrnce, případně ještě krátce ohřejeme.

Při vaření batátů v páře můžeme zvolit i obrácenou variantu.
Batáty nejprve oškrábeme a dáme vařit do parní nádoby. Syrové batáty se však díky členitosti hlívy hůře škrábou. Tento způsob je vhodný zvláště při použití doplňkových bylinek. Aroma z bylinek, které přidáváme do parní nádoby, batáty bez slupky lépe provoní.

Sladké batáty vařené v páře solíme dle chuti až při konzumaci na talíři.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané