Batátová kaše

Batáty sice nemají s pravými bramborami nic moc společného, ale jejich využití v kuchyni je obdobně všestranné. Jsou výborné jako příloha k masu, rybám, zvěřině nebo na přípravu zcela bezmasého pokrmu.
Je možné, že máte za oknem nebo v lodžii krásnou rostlinu s dekorativními listy a při pohledu na ni nikoho ani nenapadne její hlívu uvařit a sníst.

Batáty, neboli sladké brambory, patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami rostlin, které mají hlívu s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. Sladká chuť je dána obsahem jednoduchých sacharidů – fruktózy, glukózy a sacharózy. Mezi látky obsažené v batátech, které prospívají zdraví, patří: antioxidanty ze skupiny karotenoidů, zejména provitamin B-karoten, které dodávají hlízám jejich lososovité zbarvení. Dále jsou to vitamín A, vitamín C a vitamín PP, B1, B2, srdci prospěšný draslík, méně pak vápníku.

Pro výrazně sladkou chuť této hlívy jsou batáty v našich zemích daleko méně oblíbeny nežli klasické brambory. Nicméně k pokrmům s užitím výrazných bylinek či k ostrým jídlům působí jako kontrastní příloha jedinečně.

Suroviny:

(4 porce)

  • Batáty červené 2 středně velké
    (cca 800g)
  • Sůl 3 lžíce (i více)
  • Kmín mletý 2 špetky
  • Máslo 100g
  • Mléko polotučné dle potřeby

Postup:

Hlívu batátu důkladně oškrábeme (spíše ořezáme) od načervenalé slupky.
V porovnání s bramborou máme daleko větší odpad, protože hlíva batátu
je velice členitá. Dužinu, která nám v této fázi připomíná klasické brambory, nakrájíme na kousky (cca 4 cm velké). Opláchneme pod tekoucí vodou (pomocí cedníku), dáme do hrnce nebo kastrolu a zalijeme vodou tak, aby kostky byly zcela ponořené.
Osolíme třemi lžícemi soli a přidáme lžičku mletého kmínu a zaklopíme poklicí. Na sporáku přivedeme k varu. Vaříme cca 20 minut od doby varu. Batáty musí být zcela měkké (kontrolujeme vpichem ostrého nože).
Uvařené batáty scedíme od vody a ponecháme v hrnci.

Na horké batáty přidáme máslo a rozšťoucháme (klasickým šťouchadlem na brambory). Za přidávání vlahého mléka metličkami ručního mixéru vyšleháme kaši do požadované konzistence. Dle chuti můžeme ještě dosolit.
Zvláštností batátové kaše je viditelnost „chloupků“ z dužiny hlívy.

Batátová kaše se díky své nasládlé chuti velice hodí k masitým pokrmům s výraznými bylinkami či kořením. Ideální je jako příloha k pikantním, až ostrým jídlům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané