Batáty sice nemají s pravými bramborami nic moc společného, ale jejich využití v kuchyni je obdobně všestranné. Jsou výborné jako příloha k masu, rybám, zvěřině nebo na přípravu zcela bezmasého pokrmu.
Je možné, že máte za oknem nebo v lodžii krásnou rostlinu s dekorativními listy a při pohledu na ni nikoho ani nenapadne její hlívu uvařit a sníst.
Batáty, neboli sladké brambory, patří mezi nejstarší druhy zeleniny. K nám se z Ameriky dostaly dokonce ještě mnohem dříve než brambory, se kterými jsou často spojovány. Je jich mnoho druhů, ale nejčastěji se můžeme setkat s odrůdami rostlin, které mají hlívu s bílou dužinou a světle hnědou slupkou nebo s červenou slupkou a lososově zbarvenou dužinou. Sladká chuť je dána obsahem jednoduchých sacharidů – fruktózy, glukózy a sacharózy. Mezi látky obsažené v batátech, které prospívají zdraví, patří: antioxidanty ze skupiny karotenoidů, zejména provitamin B-karoten, které dodávají hlízám jejich lososovité zbarvení. Dále jsou to vitamín A, vitamín C a vitamín PP, B1, B2, srdci prospěšný draslík, méně pak vápníku.
Pro výrazně sladkou chuť této hlívy jsou batáty v našich zemích daleko méně oblíbeny nežli klasické brambory. Nicméně k pokrmům s užitím výrazných bylinek či k ostrým jídlům působí jako kontrastní příloha jedinečně.