Jsou desítky receptů na „zaručeně pravý“ šopský salát. Pravda je, že základem tohoto salátu je zelenina (papriky syrové či pečené, okurka, rajče) a balkánský sýr (případně sýr feta). Do originálního podání patří i bulharské koření čubrica, aby tento salát nepřipadal nevýrazný, nedochucený. Cukr, olej i ocet do tohoto salátu též neodmyslitelně patří.
Čubrica je koření, u nás známé, ale ne zcela běžné. Proto si tento středomořský salát přizpůsobujeme k obrazu svému, značně odlišnému od balkánských způsobů dochucení. Ať si kdo chce, co chce říká, náš šopák je náš šopák a to i bez použití litrů olivového oleje a výrazného koření (i bez zmíěné čubricy). Ostatně, náš salát, slouží jako výborná zeleninová příloha (může nahradit i hlavní chod) a ne jako doplněk k popíjení destilátů jako je maskita, rakije, vodka, což je zvykem v balkánských zemích.
V mnoha restauracích a jídelnách se můžeme setkat se „Šopákem“, který má s tímto salátem společný pouze název. Nakrájená neochucená zelenina posypaná balkánským sýrem se opravdu nedá nazývat šopským salátem a k dobrému vnímání tohoto skvělého salátu jistě nepřispívá. Proto si šopský salát připravujeme nejraději doma. Pouze zde máme možnost jedinečného dochucení. V domácím prostředí si můžeme navíc rodinnou atmosféru navodit podáváním „Šopáku“ z jedné mísy, třeba přikrášleným vykrajovátkem na zeleninu či použitím spilatizéru.
V receptu do naší knihy jsem si dovolil předložit čistou českou variantu šopáku bez použití oleje a výrazného balkánského koření, kterou jsem připravoval (a po ní pojmenoval) své dceři a která ji velmi chutnala.