Barevný čočkový salát s fazolovými lusky a olivami

Čočka (Lens culinaris) je z hlediska potravinářského využití nejžádanější luštěninou (luskovinou). Požaduje se jemná chuť, tenká slupka, dobrá vařivost a stejnobarevnost. A právě různá barevnost a velikost čočky jsou nejvíce viditelná kritéria pro její různé druhy. Pryč jsou časy, kdy na trhu v Československé republice byla k mání pouze základní zelená či hnědá čočka. Dnes si v každém supermarketu můžeme vybrat čočku z různých světových regionů podle velikosti i barvy.
A právě různorodost čočky nám dává mnoho podnětů ke kuchyňskému zpracování. Samou radostí se mnohdy nemůžeme rozhodnout pro druh čočky třeba na salát. Ať nakonec zvolíme druh jakýkoli, musíme mít na paměti, že každá čočka vyžaduje odlišnou dobu tepelné úpravy a vaří se vždy jednotlivě.

Čočkový salát může mít mnoho variant nejen podle barevnosti čočky, ale i zvolením doplňkových surovin a ingrediencí. Zelené fazolové lusky, olivy plněné papričkami společně s bílým jogurtem ladí přímo dokonale…

Suroviny:

(1 větší mísa)

  • Čočka černá 120g
  • Čočka červená (oranžová) 140g
  • Divoké koření
    (pepř celý, nové koření, bobkový list)
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Fazolové lusky (mražené) 200g
  • Nakládané zelené olivy plněné
    papričkou 150g (po scezení)
  • Nálev z oliv cca 2 lžíce
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Jogurt bílý 150g

Postup:

Čočku černou a červenou (oranžovou) vsypeme jednotlivě do kastrůlků a zalijeme vodou cca 1 cm nad čočku (předem nenamáčíme a nemusíme ani proplachovat). Osolíme (jednou lžičkou), přidáme divoké koření (kuličky celého pepře cca 12 ks, nového koření cca 6 ks a bobkový list 1 ks ke každé čočce). Koření můžeme vložit do čajového sítka, čímž se vyhneme pracnému vybírání z hotové čočky.
Obě čočky na sporáku přivedeme k varu. Vaříme mírným varem. Čočku černou cca 20 minut od doby varu, čočku červenou cca 5 minut od doby varu.
Doba vaření je pouze orientační, u každé čočky je důležité ohlídat tzv. bod zlomu změknutí, po kterém se rozvaří.
Po uvaření vyjmeme sítka s kořením, čočky přes cedník scedíme, necháme odkapat a zchladnout.

Mražené fazolové lusky (předem nerozmrazujeme) krátce povaříme (ve vodě cca 5 minut, v páře cca 10 minut) a přendáme na chvilku do ledové lázně (zachovají si svěží zelenou barvu). Poté lusky scedíme a necháme odkapat.

Část oliv plněných papričkami překrájíme.

Uvařené a odkapané čočky vložíme do mísy. Osolíme (zpočátku opatrně) a čerstvě mletým pepřem opepříme. Přidáme předvařené fazolové lusky a překrájené i celé olivy. Dochutíme lžící plnotučné hořčice, kapkou nálevu z oliv a zjemníme kelímkem bílého jogurtu. Promícháme a salát před podáváním necháme vychladit a alespoň hodinku odležet. Ochutnáme a případně můžeme přisolit nebo připepřit. Druhý den je salát nejlepší.

Podáváme samostatně nebo jako přílohu, která může nahradit třeba bramborový salát…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané