Sladká, lehce pikantní, s možností mnoha variant. Tak by se dala charakterizovat známá omáčka, používaná jako doplněk ke grilovaným a pečeným masům i zelenině. Tato omáčka se snad používá po celém světě a existuje nepřeberné množství jejích variant.
Většinu přílohových omáček a dipů volíme s jasně dominantní surovinou, či bylinkami s definovatelnou chutí. Barbecue omáčka je pravým opakem, kde se všechny chuti rovnoměrně snoubí. S nadsázkou bychom tuto omáčku mohli přirovnat ke kečupu, všichni jej kupujeme, ale téměř nikdo jej doma nevyrábí. A je to škoda, protože domácí produkt je s výrobky nacpanými éčky, umělými dochucovadly a konzervanty nesrovnatelný!
Základem barbecue omáčky jsou vždy rajčata, která se mohou používat ve formě již předpřipravené (pyré, protlak), zejména proto, že v omáčce jsou zrníčka čerstvých rajčat nežádoucí.
Důležitá bývá též tmavší barva. Výslednou chuť omáčky si můžeme dle chuti a nápadu navodit různými ingrediencemi (bylinkami, kořením, lesními plody, brandy apod.). V tomto receptu nabízíme takovou tu klasickou barbecue omáčku s přidáním balsamika.
I když je barbecue omáčka často spojována s grilováním, není příliš vhodná k marinování masa určeného na gril (marinujeme v ní raději masa pro pozvolné pečení). Maso na grilu prochází často vysokou teplotou a marinády s přidáním barbecue omáčkou se připalují! Při grilování omáčkou potíráme steaky až na závěr tepelné úpravy.
Nejlepší však je omáčku použít jako přílohový dip k namáčení.