Barbecue omáčka

Sladká, lehce pikantní, s možností mnoha variant. Tak by se dala charakterizovat známá omáčka, používaná jako doplněk ke grilovaným a pečeným masům i zelenině. Tato omáčka se snad používá po celém světě a existuje nepřeberné množství jejích variant.
Většinu přílohových omáček a dipů volíme s jasně dominantní surovinou, či bylinkami s definovatelnou chutí. Barbecue omáčka je pravým opakem, kde se všechny chuti rovnoměrně snoubí. S nadsázkou bychom tuto omáčku mohli přirovnat ke kečupu, všichni jej kupujeme, ale téměř nikdo jej doma nevyrábí. A je to škoda, protože domácí produkt je s výrobky nacpanými éčky, umělými dochucovadly a konzervanty nesrovnatelný!

Základem barbecue omáčky jsou vždy rajčata, která se mohou používat ve formě již předpřipravené (pyré, protlak), zejména proto, že v omáčce jsou zrníčka čerstvých rajčat nežádoucí.
Důležitá bývá též tmavší barva. Výslednou chuť omáčky si můžeme dle chuti a nápadu navodit různými ingrediencemi (bylinkami, kořením, lesními plody, brandy apod.). V tomto receptu nabízíme takovou tu klasickou barbecue omáčku s přidáním balsamika.

I když je barbecue omáčka často spojována s grilováním, není příliš vhodná k marinování masa určeného na gril (marinujeme v ní raději masa pro pozvolné pečení). Maso na grilu prochází často vysokou teplotou a marinády s přidáním barbecue omáčkou se připalují! Při grilování omáčkou potíráme steaky až na závěr tepelné úpravy.
Nejlepší však je omáčku použít jako přílohový dip k namáčení.

Suroviny:

(cca 400 ml husté omáčky)

  • Rajčatové pyré 500g
    (případně část rajčatového protlaku)
  • Cibule 1 střední
  • Česnek 4 střední stroužky
  • Třtinový cukr 60g
  • Bobkový list 2 menší
  • Jablečný ocet 2 lžíce
  • Worcestrová omáčka 2 lžíce
  • Hořčice plnotučná
    nebo francouzská 1 lžíce
  • Med 1 lžíce
  • Balsamikový krém
    (příchutě dle libosti)
    nebo brusinková marmeláda
  • Sůl
  • Pepř barevný nebo černý,
    čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Olej slunečnicový, řepkový nebo
    olivový (ne panenský)
  • Voda cca 1dl

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme hodně najemno.
Oloupané česnekové stroužky nasekáme na co nejdrobnější kousky.
Všechny potřebné ingredience si nachystáme k ruce.

V kastrolu po dně zahřejeme olej (zcela nerozpalujeme, jemně nakrájená cibulka by okamžitě zčernala). Vhodíme cibuli a na polovičním výkonu sporáku pozvolna restujeme dozlatova. Vznikající zlatavá barva cibule a její začínající čpění nám dávají signál pro přihození česneku. Ten necháme za stálého míchání pouze krátce rozvonět (cca 1min).
Nyní snížíme plamen na minimum a vsypeme třtinový cukr. Neustále mícháme. Po částečné karamelizaci cukru zastříkneme jablečným octem, promícháme a přidáme rajčatové pyré. Máme-li pyré příliš světlé barvy, můžeme doplnit tmavším rajčatovým protlakem. Stále mícháme a necháme pyré chvilku restovat.
Zároveň můžeme provést základní dochucení několika špetkami soli, worcestrovou omáčkou, čerstvě mletým pepřem a chilli papričkami. Přidáme bobkové listy, lžíci medu, hořčice a dle chuti balsamikový krém (případně brusinkový kompot).
Podlijeme trochou vody a pozvolna (opět střední stupeň) provařujeme, často mícháme a redukujeme (cca 1 hodinu). Průběžně ochutnáváme a dochucujeme dle své libosti, vždyť příprava barbecue omáčky je hlavně o doladění chuti.
Při dosažení husté konzistence (omáčka téměř neztéká z vařečky) omáčku odstavíme. Z hotové omáčky pouze vyjmeme bobkové listy, nemixujeme, zachováme takto danou strukturu. Omáčku necháme zchladnout a posléze dáme vychladit do ledničky (ještě více ztuhne, to je správně, v pokojové teplotě nebo mírným zahřátím získá opět podobu husté omáčky).

Nyní je omáčka připravena uchování v uzavřené sklenici v chladu. Omáčku je důležité servírovat náležitě uleželou (alespoň pár dní), všechny chutě se dobře spojí a rajčatová příchuť z pyré a protlaku téměř zmizí.
Pro delší skladování (na měsíce) můžeme barbecue omáčku obvyklým způsobem zavařit, ale věřte, že se zkonzumuje za daleko kratší dobu, nežli by vydržela v lednici.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané