Banánová bábovka s čokoládou a rozinkami

Banány a čokoláda jsou vždy výbornou kombinací. To platí i uvnitř bábovky, zvláště, je-li ještě doplněna rozinkami. Banány dávají těstu zvláštní ”mokrou” konzistenci, proto si můžeme dovolit po upečení vytvořit na bábovce křupavou kůrčičku. To samozřejmě vybízí k podávání této bábovky ještě teplé (vlažné), které je u bábovek do jisté míry nezvyklé (ale i studená banánová bábovka je výborná).

Pokud si ještě navíc před servírováním naší banánové bábovky s čokoládou a rozinkami dáme práci s vyšleháním vysokoprocentní smetany, kterou jednotlivé porce při podávání zdobíme, dostáváme se do dimenzí luxusního moučníku…

Suroviny:

(1 střední bábovková forma)

  • Cukr moučkový 170g + na posypání
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Mouka polohrubá 450g
  • Kypřicí prášek do pečiva
    1 sáček (12g)
  • Olej slunečnicový 160ml
    + na vymazání formy
  • Mléko 200ml
  • Citronová šťáva 2cl
  • Rozinky 50g
  • Rum na namočení rozinek
  • Hořká čokoláda (min. 70%) 80g
  • Banány 2ks
  • Strouhanka na vysypání formy
  • Smetana (min. 33%) ke šlehán
    na zdobení (můžeme vynechat)

Postup:

Předem namočíme rozinky do rumu tak, aby byly zcela ponořené a necháme (nejlépe přes noc) nasáknout. Nabobtnalé rozinky scedíme od přebytečného láku.
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou (i v případě použití silikonové formy).
Čokoládu nalámeme (překrájíme na nepříliš drobné kousky).
Oloupané banány nakrájíme na kolečka (těsně před zamícháním, aby nezešedly).
Z vajec oddělíme žloutky od bílků (žloutky dáváme do větší mísy, bílky do vyšší misky k vyšlehání sněhu).

Z bílků s přidáním špetky soli vyšleháme tuhý sníh (např. metlami ručního mixéru nebo metlou tyčového mixéru).

Žloutky ve větší míse (též metlami mixéru) vyšleháme dohladka. Postupně zašleháme cukr (moučkový i vanilkový), až vznikne pěna, do které vmícháme olej a mléko.
Ve větší míse smícháme prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva.
Sypkou směs přidáme do mísy ke žloutkové směsi. Promícháme do konzistence hladkého řidšího těsta, do kterého postupně (po lžících) vmícháme bílkový sníh. Nakonec opatrně přimícháme rozinky, kousky čokolády a kolečka banánu.
Těsto vlijeme do vysypané formy a dáme péci do středu rozpálené trouby na 60 minut. U tohoto těsta nemůžeme správné upečení zkontrolovat vpíchnutím špejle, protože banány samy o sobě lepí.

Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme mírně zchladnout.
Bábovku dáme na plech vyložený pečícím papírem a vrátíme na cca 5-7 minut do stále rozpálené trouby vytvořit zlatavou kůrčičku (hlídáme, aby se bábovka nepřipekla).

Takto rozpečená banánová bábovka s čokoládou a rozinkami je nejlepší ještě vlahá. Těsně před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.
Jednotlivé porce můžeme doplnit šlehačkou, čerstvě vyšlehanou smetanou s vysokým procentem tuku…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané