Baby karotka dušená na másle

Baby karotka je elegantní, sladká, nemusí se škrábat a má ideální velikost. Stala se hitem koncem 80. let minulého století, když s tímto nápadem, jak z nevzhledné mrkve vytvořit zajímavý produkt, přišel Mike Yurosek, zemědělec z Kalifornie.

Zatímco karotkou nazýváme mladou mrkvičku, baby karotka je pouze strojově upravená běžná mrkev.

Na rozdíl od Američanů jsme my Češi nepropadli neskutečně drahé mánii baby karotky (v USA balená baby karotka tvoří téměř 70 procent prodeje všech mrkví ve státech). Tento produkt využíváme pouze zřídka jako hezký přílohový doplněk.
Náš recept samozřejmě platí i pro klasickou oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Baby karotka (mražená) 350g
  • Máslo 70g
  • Sůl 2 špetky
  • Pepř černý čerstvě mletý 1 špetka
  • Kmín drcený 2 špetky
  • Voda na podlití

Postup:

V hrnci (kastrole) rozpustíme máslo. Přidáme baby karotku (mraženou nemusíme rozmrazovat), kterou rovnou dochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a drceným kmínem.
Podlijeme vroucí vodou do poloviny mrkviček. Přivedeme k varu a na dvou třetinách výkonu sporáku dusíme částečně zaklopené poklicí do měkka.
Trvá to cca 15 minut, během kterých se voda částečně vyvaří a v hrnci spolu s karotkou zůstává příjemně ochucené máslo vhodné k omaštění pokrmu, se kterým je tato příloha podávána. Důležité je nenechat baby karotku příliš rozvařit!

Mrkvičku odstavíme z plotny a můžeme ihned servírovat.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané