Palačinky zapečené s tvarohem a rumovými rozinkami

Opečený tenký plát litého těsta, jehož základem je mouka, mléko a vejce a u nás se nazývá „palačinka“, je pokrm známý snad po celém světě. V Evropě se k jeho přípravě používá mouka hladká pšeničná, mléko kravské a vejce slepičí, ale ve světě se můžeme setkat i s jinými druhy těchto surovin, hlavně, co se mouky týká, i s odlišnými názvy tohoto pokrmu.
V českých zemích je obliba palačinek obrovská. Dokonce taková, že palačinky připravují i lidé, kteří jinak nemají ke kulinářství příliš vřelý vztah. Není divu, protože zamíchat řídké palačinkové těsto není složité, pouze jeho dochucení obměňujeme podle toho, zda pokrm bude naslano nebo připravujeme jídlo sladké. Osmažení palačinek na pánvi též není příliš náročné (i když má své vychytávky), takže pokrmy z palačinek jsou vhodné i pro začínající kuchařinky a kuchtíky.

Palačinková placka je základním polotovarem, který můžeme doplnit na mnoho různých způsobů (naslano i nasladko). Zvláště různé variace sladkých palačinek miluje snad celý český národ. V domácím prostředí stačí palačinku potřít, naplnit, zarolovat či přeložit, posypat a doplnit tím, co máme momentálně k dispozici (marmeládou, džemem, jogurtem, tvarohem, čokoládou, skořicí s cukrem, ovocem čerstvým i kompotovaným, šlehačkou apod.). Nebo můžeme naplněné palačinky ještě zapéci.
V našem zapékacím palačinkovém receptu jsme vsadili na ingredience, které k sobě velmi ladí a nikdy nezklamou. Palačinky s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou plníme domácí jahodovou marmeládou a tvarohovou náplní s medem a rozinkami máčenými v rumu, zapékáme mírně oslazeným bílkovým sněhem, zdobíme čokoládou…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Palačinky 4-6ks
  • Marmeláda nebo džem dle chuti
    (domácí, recepty v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Bílkový sníh
  • Nastrouhaná čokoláda na zdobení
    (nejlépe hořká, více procentní)

 

Na palačinky:

  • Mouka hladká 200g
  • Mléko polotučné 400m
  • Vejce 2ks
  • Citronová kůra z jednoho citronu
    (nebo 1 lžička sušené kůry)
  • Vanilkový cukr 40g (2 sáčky)
  • Olej (řepkový, slunečnicový) na smažení
    + do těsta (cca 5cl)

 

Na tvarohovou náplň:

  • Tvaroh měkký plnotučný
    (ne vaničkový) 250g
  • Rozinky 100g
  • Rum tuzemský cca 1dl
  • Med 1 lžíce
  • Vaječné žloutky 2ks

 

Na bílkový sníh:

  • Bílky ze dvou vajec
  • Cukr moučkový 50g
  • Sůl 1 špetka

Postup:

S několikahodinovým předstihem namočíme rozinky do rumu (urychlenou vychytávkou je, že rozinky v rumu krátce povaříme).

Nejprve připravíme palačinky.
Palačinkové těsto můžeme samozřejmě vymíchat metličkou ručně, ale robot je vítaný pomocník.
Do robotové mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, přidáme dvě špetky soli a na jemném struhadle nastrouhanou citronovou kůru (pouze žlutou část, můžeme použít i sušenou kůru), vklepneme vejce, přilijeme mléko. Dobrým trikem je přidání trochy oleje přímo do těsta (při smažení se palačinky nepřipalují). Metlou v robotu důkladně (několik minut na nejvyšší stupeň) vyšleháme řídké palačinkové těstíčko.
Ke smažení palačinek používáme plochou pánev (ideální průměr dna je kolem 21 cm), nejlépe s nepřilnavým povrchem (ale i na klasické pánvi lze úspěšně palačinky osmažit). Daleko lépe se palačinky smaží na elektrickém sporáku (uživatelům plynového sporák doporučujeme použití litinové plotýnky na hořák).
Před smažením první palačinky dostatečně rozpálíme olej po celém dně pánve.
Olej slijeme na nejmenší možné množství (tak, aby bylo dno pánve pouze olejem „navlhčené“) a el. sporák nastavíme na polovinu výkonu. Naběračkou vlijeme palačinkové těstíčko a krouživým pohybem pánve jej rozlijeme stejnoměrně po celém dně pánve do co nejtenčí, avšak celistvé vrstvy. Palačinku opékáme cca 1-2 minuty z jedné strany. Poté plochou obracečkou palačinku odlepíme od pánve a otočíme. Palačinky otáčíme buď pomocí obracečky, nebo přehozením (to chce trochu cviku, ale není se čeho bát, přehazování nám urychlí a zjednoduší smažení palačinek). I před přehazováním palačinek nesmíme zapomenout těsto nejprve odlepit ode dna (palačinka se po pánvi volně pohybuje).
Palačinky smažíme z obou stran do zlatavé barvy (každou palačinku můžeme dle potřeby otáčet několikrát tak, aby se nezačaly vytvářet černé „puchýře“).
Pravdou je, že první palačinka se může potrhat (pánev není ještě řádně „zajetá“).
Osmažené palačinky odkládáme (na sebe) na připravený talíř.
Před smažením další palačinky pánev pouze mírně zakápneme olejem (stačí potřít mašlovačkou) a nahřejeme. Těsto vždy znovu promícháme a dále postupujeme stejným způsobem.

Po usmažení všech palačinek opláchneme robotovou mísu i metlu. Do mísy dáme tvaroh, naložené rozinky i s trochou rumu (cca 2 lžíce), lžíci medu. Z vajec oddělíme bílky (do vyšší misky) a žloutky přidáme k tvarohu. Pomocí robotové metly krátce (na nižší stupeň robota) vymícháme tvarohovou náplň do palačinek.

Troubu rozpálíme na 230-260 °C (podle výkonu naší trouby).
Do misky s bílky přidáme špetku soli, moučkový cukr a tyčovým mixérem s metlou (nebo ručním mixérem s metlami) vyšleháme tuhý sníh.
Zapékací mísu (můžeme použít i pekáč) vymažeme máslem.
Palačinky potíráme (pouze z jedné strany) nejprve marmeládou (použili jsme domácí jahodovou), poté vrstvou tvarohové náplně. Zarolujeme a skládáme (vedle sebe v jedné vrstvě) do vytřené zapékací mísy (zbylé palačinky jistě zužitkujeme jiným způsobem). Potřeme bílkovým sněhem a dáme prudce, ale krátce (cca 10 minut) zapéci do zlatavé barvy.

Zapečené palačinky při servírování zdobíme nastrouhanou čokoládou. Nejlepší jsou teplé, rovnou vytažené z trouby, ale skvěle chutnají i vychlazené (ty se navíc lépe porcují, vynikne řez srolovaných palačinek). Můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo i moučník…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané