Jestliže jsme si uvědomili, že při přípravě špenátové přílohy cesta přes mrazírenský průmysl nevede a že se jedná hlavně o sezónní listovou zeleninu (i když skleníkově pěstovanou celoročně), můžeme při nákupu čerstvých špenátových listů volit mezi klasickým listovým špenátem, anebo jemnější odrůdou tzv. baby špenátem.
O tom, že česká kuchyně je vyhlášená rozmanitými druhy příloh, často zdvojenými, není pochyb. Jednou z nich je i špenát doplňující pečená či dušená masa a jejich hlavní přílohu (většinou různé druhy knedlíků nebo jiné, zejména bramborové přílohy).
Při přípravě této ryze české přílohové speciality můžeme kromě smetany použít i tvrdý sýr. K tomu musíme, bohužel, sáhnout ke kvalitní ingredienci původem například z Itálie. A je úžasné, jak se italská ingredience krásně vyjímá v české příloze. Pravý parmezán však dnes již lze nahradit některými jinými, dostupnějšími tvrdými sýry (např. Grana Padano) a nemusí ani být přímo originálem z italského dovozu (opravdu tvrdých sýrů z domácí produkce je u nás jako šafránu). V názvu slovo parmezán však záměrně ponecháváme…