Baby špenát se smetanou a parmezánem

Jestliže jsme si uvědomili, že při přípravě špenátové přílohy cesta přes mrazírenský průmysl nevede a že se jedná hlavně o sezónní listovou zeleninu (i když skleníkově pěstovanou celoročně), můžeme při nákupu čerstvých špenátových listů volit mezi klasickým listovým špenátem, anebo jemnější odrůdou tzv. baby špenátem.
O tom, že česká kuchyně je vyhlášená rozmanitými druhy příloh, často zdvojenými, není pochyb. Jednou z nich je i špenát doplňující pečená či dušená masa a jejich hlavní přílohu (většinou různé druhy knedlíků nebo jiné, zejména bramborové přílohy).

Při přípravě této ryze české přílohové speciality můžeme kromě smetany použít i tvrdý sýr. K tomu musíme, bohužel, sáhnout ke kvalitní ingredienci původem například z Itálie. A je úžasné, jak se italská ingredience krásně vyjímá v české příloze. Pravý parmezán však dnes již lze nahradit některými jinými, dostupnějšími tvrdými sýry (např. Grana Padano) a nemusí ani být přímo originálem z italského dovozu (opravdu tvrdých sýrů z domácí produkce je u nás jako šafránu). V názvu slovo parmezán však záměrně ponecháváme…

Suroviny:

(4 porce)

  • Čerstvý listový baby špenát 500g
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1 středně velká
  • Máslo cca 2 lžíce
  • Smetana (min 30%) 200ml
  • Parmezán nebo Grana Padano 60g
  • Sůl
  • Čerstvě mletý barevný pepř

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.
Do mísy si připravíme ledovou lázeň (vodu s ledem).
Tvrdý sýr Parmezán nebo Grana Padano nastrouháme najemno.
Do vroucí osolené vody dáme na 1 minutu spařit listy baby špenátu. Scedíme přes sítko a dáme zchladit do připravené ledové vody (z důvodu zachování svěží zelené barvy), znovu scedíme a necháme odkapat.

V hrnci nebo kastrole rozpustíme a zahřejeme máslo. Do mírně rozpáleného másla vsypeme drobné kostičky cibule. Za průběžného míchání necháme cibulku zpěnit (sporák na polovinu výkonu). Přihodíme na okamžik rozvonět plátky česneku a zalijeme smetanou. Smetanu necháme za častého míchání zredukovat na polovinu.
Poté přisypeme strouhaný tvrdý sýr, promícháme a po spojení sýra se smetanou vložíme listy špenátu. Opepříme a osolíme, necháme ještě krátce zredukovat do husté konzistence, odstavíme ze sporáku, a co nejdříve podáváme jako přílohu ke klasickým českým pokrmům.

Takto upravený špenát můžeme po vychladnutí použít i jako hlavní doplněk domácí pizzy.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané