Smetanový listový špenát

Špenát je populární listová zelenina, která se používá se téměř ve všech světových kuchyních. Českou specialitou je využití špenátu jako druhou variantu přílohy místo zelí k našemu národnímu pokrmu (a nejen k vepřovému masu a nejen ke knedlíkům). Mnoho lidí zná žpenát jako zmrzlou zelenou kostku, která po rozmrazení vypadá jako rozšmelcovaná zelená kaše plná vody. Špenát sám o sobě pouští hodně vody a jeho zamrazování není příliš šťastným krokem. Po rozmrazení spolu s vodou přicházíme o většinu důležitých látek, kvůli nimž špenát konzumujeme. Právě spojitost špenátu se zmrzlým, průmyslově doladěným protlakem oprávněně vyvolala jistou nechuť části naší populace k této zdravé listové zelenině.

Příprava teplé špenátové přílohy trvá vždy pouze několik málo minut, protože listy špenátu nemají rády trápení dlouhou tepelnou úpravou. Ani přílišné ohřívání hotovému špenátovému pokrmu příliš nesvědčí. Proto i náš „smetanový špenát” z čerstvých špenátových listů zhotovujeme až těsně před podáváním.

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Listový špenát 300g
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Cibule 1 střední
  • Olej (nebo máslo či sádlo) cca 2 lžíce
  • Smetana 1 dl
  • Sůl
  • Čerstvě mletý barevný pepř

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupeme stroužky česneku (k přímému prolisování).
V míse připravíme ledovou lázeň (vodu s ledem).

Do vroucí osolené vody dáme na cca 2-3 minuty spařit listy špenátu (listy baby špenátu samozřejmě kratší dobu). Scedíme přes síto a dáme zchladit do připravené ledové vody (z důvodu zachování svěží zelené barvy), znovu scedíme a necháme odkapat.

V hrnci nebo kastrolu na rozehřátém (nerozpalujeme zcela na maximum) oleji (másle nebo sádle) zpěníme cibuli. Vložíme listy špenátu, přidáme prolisovaný česnek, přilijeme smetanu, osolíme a opepříme. Smetanu necháme za stálého míchání zredukovat na minimum a odstavíme.
Tímto máme špenát hotový bez žádného přidávání jíšky či mouky. Smetana nám špenát dostatečně zahustila.

Ihned podáváme jako přílohu k mnoha českým pokrmům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané