Mrkvové (karotkové) pyré

Pyré je velmi oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům. Základním pravidlem při zhotovování zeleninového pyré je stop přidání mléka či smetany. To bychom připravovali kaši. Pyré pouze mixujeme a zjemňujeme máslem a dále nenastavujeme. Konzistenci pyré si volíme dle svého gusta a dolaďujeme vývarem z mrkvičky (pyré však neznamená řídké).

Mrkev (karotkou obvykle nazýváme rané odrůdy) je velice vhodná surovina ke zhotovení této moderní přílohy. Její tvrdosti podřizujeme dobu vaření, její sladkosti uzpůsobujeme dochucování (solí a citronovou šťávou)…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Mrkev (karotka) cca 1kg
  • Sůl
  • Pepř bílý mletý 3 špetky
  • Kmín mletý 2 špetky
  • Citronová šťáva
    z poloviny většího citronu
  • Máslo cca oříšek na zjemnění
  • Voda na vaření

Postup:

Mrkev omyjeme, očistíme (oškrábeme) a nakrájíme ji na větší dílky.

Do většího hrnce nalijeme vodu (množství na ponoření mrkve + 3cm), osolíme dvěma lžičkami soli a přivedeme k varu. Vhodíme mrkvičku a přidáme citronovou šťávu (alespoň z poloviny citronu) a okořeníme mletým kmínem a mletým bílým pepřem.
Vaříme středním varem, částečně zaklopené, do úplného změknutí zeleniny (cca 40 minut i déle).

Uvařenou, nikoli však rozvařenou mrkvičku scedíme od zbylé tekutiny (pro řidší konzistenci můžeme na dně trochu mrkvového vývaru ponechat), přidáme oříšek másla a ponorným mixérem rozmixujeme. Ve fázi mixování máme ještě poslední možnost na doladění chuti (solí, pepřem, mletým kmínem i citronovou šťávou), ale nebývá nutné.

Pozn.: Jemnost a konzistenci pyré redukujeme dle množství pouze přidáváním másla (případně ponecháním trošky vývaru ze zeleniny).
Do pyré nepatří mléko ani žádné mléčné výrobky!

Mrkvové (karotkové) pyré je lahodná lehká příloha hodící se k různým druhům mas, zvláště k rybám.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané