Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Používáme-li robota, stačí nízké otáčky po dobu asi 15ti minut.
Ručně to potrvá o něco déle. V tomto případě si můžeme pomoci kapkou mléka navíc.
Vypracované těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vytvoříme bochánky, které necháme pod utěrkou, na teplém místě alespoň na 1/2 hodiny odpočinout.
Rohlíky:
Bochánek rozválíme na kruhovou placku tlustou asi 3 mm, kterou nožem nebo pizzovým kráječem rozdělíme na 4 stejné díly.
Pokud chceme mini pečivo, uděláme dílů 6 nebo 8 (velikost záleží jen na nás).
Z jednotlivých trojúhelníků stáčíme rohlíky směrem od širšího kraje ke špičce. Rohlík vždy lehce proválíme, aby se těsto spojilo a nerozevíralo. Rohlíky zahneme a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Housky:
Z bochánku vyválíme váleček, který rozdělíme na 4 díly (opět si můžeme zvolit velikost jakou chceme).
Každý díl znovu vyválíme a rozdělíme na 3 stejné prameny.
Z nich upleteme houstičky a vyskládáme na plech s pečícím papírem.
Bulky:
Z bochánku vyválíme váleček, který rozdělíme podle žádané velikosti na díly.
Každý díl skulíme do tvaru bochánku a přidáme na plech.
Jednotlivé bochánky můžeme nožem naříznout na půl nebo do kříže.
Připravené pečivo na plechu opět zakryjeme utěrkou nebo folií a necháme ještě cca hodinu v teple kynout (můžeme použít mírně zavlaženou troubu).
Vykynuté pak potřeme vodou a podle svých variant posypeme solí a kmínem, mákem nebo sezamovými semínky.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 230 °C cca 11–13 minut (podle velikosti pečiva) ve středu trouby. Při nahřívání trouby postavíme na dno nádobu (třeba pekáč) s vodou, abychom získali pro pečení vlhčí prostředí.
Poslední minuty pečivo kontrolujeme, aby se nám nezačalo připalovat. V opačném případě přehodíme plech na poslední 1–2 minuty co nejvýše pod gril.