Pivní kynutý chléb s cibulí, špekem a olivami

Variací na bílý, přílohový chléb může být křupavý “Pivní kynutý chléb s cibulí, špekem a olivami”.

Tento chléb připravujeme pomocí pivního rychlokvásku. Nepotřebujeme žádnou formu.
Cibule a špek dodávají chlebu znamenitou chuť.
Olivy krásně vyniknou v řezu krajíce…

Suroviny:

(2 šišky)

  • Droždí 1 kostka (42g)
  • Cukr krupice 1 lžíce
  • Pivo světlé 10° 300 ml
  • Mouka hladká 500g
  • Sůl 2 lžičky
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Cibule 1 větší
  • Olej slunečnicový 100ml
  • Olivy zelené,
    vypeckované (i plněné) 100g
  • Uzená slanina (druh dle libosti) 100

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme dozlatova.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
Pivo mírně ohřejeme.

Připravíme pivní rychlokvásek.
Do hnětací mísy rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Metličkou rozmícháme na kašičku a vlijeme ohřáté pivo.
Dále rovnou přidáme všechny ingredience: mouku, sůl, kmín (nejlepší je čerstvě nadrcený v hmoždíři), osmaženou, ještě horkou cibulku (těsto zahřeje a lépe potom kyne), kostičky slaniny a celé olivy.
Robotem (pomocí háku) vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout pod utěrkou (nebo v kynoucí míse s víkem) na teplém místě asi hodinku.

Takto vykynuté těsto přesuneme na vál, lehce pomoučíme, rozdělíme na poloviny a vytvoříme dvě večky chleba.
Večky vložíme na plech vyložený pečícím papírem (ničím nepotíráme) a necháme ještě zakryté dalších 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 220 °C.
Chlebík pečeme ve středu trouby asi 20 minut (i déle) dozlatova.

Chléb je nádherně vláčný. Uchováváme jej zabalený v plátěné utěrce, tím si zachová vláčnost na delší čas.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané