Toastový chléb

Můžeme jej též nazývat chlebem sendvičovým. Tento jemný bílý voňavý chléb má své kořeny v Anglii.
Jeho název můžeme odvozovat jednak pro nejčastější použití tohoto pečiva na přípravu nejrůznějších toastů nebo sendvičů nebo podle jeho tvaru – řezu uprostřed vzniklým složením ze dvou dílů těsta. Známe jej pečený v hranaté obdélníkové formě (na toasty a sendviče – tento recept), nebo připravovaný jako bulky na Burgery (recept v kapitole Mletá masa).

Suroviny:

(do jedné hranaté formy)

  • Mouka hladká 500g
  • Droždí ½ kostky (21g)
  • Sůl 1 vrchovatá lžička
  • Cukr 1 lžička (do kvásku)
  • Voda teplá cca 300 ml
  • Olej na vymazání formy

Postup:

Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme špetkou cukru, promícháme a vzniklou kašičku zalijeme trochou teplé vody. Poprášíme hladkou moukou, zakryjeme a necháme kvásek v teple vzejít (cca 15-30 min., podle kvality droždí). Dobře poslouží třeba trouba vyhřátá na 30-35 °C.

Do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku se lžičkou soli. Vytvoříme důlek, do něhož vlijeme kvásek a přilijeme zbytek teplé vody. V robotu hákem těsto mísíme, až je hladké a elastické (cca 10-15 minut na stupni hnětení).
Takto vypracované těsto necháme zakryté (nejlépe přendané do kynoucí mísy s krytem) kynout v teple (opět je vhodné použití trouby zavlažené na 30-35 °C) nejprve cca 1 ½ hodiny (objem se minimálně zdvojnásobí).

Z vyzrálého těsta na pomoučeném vále vypracujeme válec a rozdělíme ho na dvě části a z každé vyválíme obdélník. Placky srolujeme a hrany ohneme dolů pod vytvořené válečky.

Formu vymažeme olejem a vložíme do něj vedle sebe spojem dolů dvě vzniklé šišky. Posypeme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme znovu v teple dokynout ještě alespoň hodinu.

Troubu si předehřejeme na 230 °C.
Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
Poté snížíme troubu na 200 °C a pečeme dalších 20-25 minut dozlatova.

Ještě teplý chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané