Pšeničný bílý chléb

Jedná se o křehký chléb, nenáročný na přípravu.

Tento chléb se nejlépe peče ve speciální nádobě, malé chlebové formě s poklopem, která udržuje vysokou míru vlhkosti, stejnou, jako bývá v tradičních pecích na chléb. Chléb je nadýchaný a lehký. Můžeme si však velice dobře vypomoci obyčejným hrncem vhodným do trouby. A to je smyslem receptu v našich domácích kuchyních, kdy ne vždy máme k dispozici potřebný originální inventář. Tomu se říká domácí improvizace, potažmo opravdu domácí kuchtění…

K upečení tohoto chleba není potřeba příliš mnoho času, přesto je výborný zejména jako příloha k různým pokrmům (na vytření šťávičky nemá konkurenci), a proto i oblíbený.

Suroviny:

(1 bochník)

  • Hladká mouka 500g
  • Vlažná voda (asi 30 °C) 300ml
  • Sůl 10g
  • Cukr 10g
  • Sušené droždí 15g
  • Mléko na potření cca 3cl
  • Máslo na vytření formy
  • Mouka na vysypání a posypání

Postup:

Mouku prosejeme. V míse nebo hnětací nádobě (robotem) promícháme všechny sypké ingredience, přidáme vodu a zpracujeme hladké těsto, které necháme kynout půl hodiny na teplém místě (např. v troubě zavlažené na 35 °C). Opět prohněteme, vložíme do chlebové pečicí nádoby vytřené máslem a vysypané moukou (můžeme použít i např. větší nerezový hrnec či kastrol), zaklopíme a necháme kynout ještě 45 minut

Bochník potřeme mlékem a zlehka zaprášíme moukou, na povrchu nařízneme, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 240 °C a pečeme 35 minut. Aby chléb zůstal křupavý, 5 minut před koncem pečení sejmeme poklop a necháme bochník dopéci. Poté chléb vyndáme z trouby a necháme pozvolna vychladnout (v pokojové teplotě).

Chléb používáme nejčastěji jako lehkou přílohu. K namazání křehkého krajíce volíme jemnější pomazánky (těžko jej namažeme ztuhlým máslem).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané