Žitný pivní chléb

Žito je sice díky nižšímu obsahu lepku zdravější, ale špatně drží tvar (u pšeničné mouky je to naopak). Žitný chléb je nápadný svou tmavší barvou. Vydrží také déle čerstvý. Žitná a pšeničná mouka jsou chuťově diametrálně odlišné.

Chléb se u nás dříve pekl jen ze žita. Toho se ale rodilo čím dál míň, a tak se začala přimíchávat pšenice. Nejdřív se dávalo deset procent, pak dvacet, podle toho, jaká byla úroda žita. Čím blíž ke středu Evropy, tím víc se mouka míchá s žitem, zatímco v jihozápadních částí Evropy se setkáváme nejvíce s pečivem z pšeničné mouky. Ale právě pšeničná mouka převládá dlouhá léta i u našich chlebových produktů (v obchodech jsou označované jako chléb Šumava, konzumní nebo kmínový). Opravdu žitný chléb bývá na našem trhu spíše drahým doplňkem pšeničných a pšeničnožitných (kde žitná mouka je obsažena pouze v malém procentu) produktů. Při upečení žitného chleba v naši domácí troubě se nás cenový rozdíl tak výrazně netýká (několikakorunový rozdíl v nákupu mouky).

V tomto receptu jsme vsadili na pivo, které dává našemu chlebu jedinečnou chuť a těsto není potřeba ještě kombinovat s dalšími surovinami. V jednoduchosti je krása…

Suroviny:

(1 bochník)

  • Hladká žitná chlebová mouka
    400g + na pomoučení
  • Droždí 42g (1 kostka)
  • Pivo světlé 380ml
  • Cukr krupice 1 lžička
  • Sůl 2 lžičky
  • Ocet 1 lžička
  • Kmín celý na zdobení

Postup:

Troubu předehřejeme na asi 30 °C.
Pivo mírně ohřejeme v kastrůlku.

Do hnětací mísy prosejeme žitnou chlebovou mouku a přilijeme mírně teplé pivo. Rozdrobíme celou kostku droždí a přisypeme krupicový cukr společně se solí. Zakápneme octem.
Suroviny promícháme v robotu s hnětacím nástavcem a vypracujeme řidší chlebové těsto, které přendáme do uzavíratelné kynoucí mísy (pokud nemáme, použijeme větší mísu, kterou zakrýváme utěrkou).
Vložíme do teplé trouby (nebo na jiné teplé místo) a necháme kynout prvních dvacet minut.
Po dvaceti minutách těsto vařečkou prohněteme (provzdušníme).
Mísu opět přikryjeme a vložíme zpět do tepla a necháme dál kynout (dalších dvacet minut).

Vykynuté chlebové těsto opatrně přendáme na pomoučenou pracovní desku a rukama zpracujeme bochánek, který ještě na cca deset minut necháme zakrytý utěrkou odpočinout.

Mezitím troubu rozpálíme na 220 °C a plech vyložíme pečícím papírem.
Na něj přendáme bochánek chleba, který ostrým nožem nařízneme (do kříže či několik zářezů vedle sebe).
Mašlovačkou lehce potřeme vodou a ozdobíme celým kmínem.

Stěny trouby zvlhčíme vodou z rozprašovače a plech s bochánkem vložíme do středu trouby. Po třech minutách odvětráme vzniklou páru, teplotu troubu stáhneme na 180 °C a pečeme ještě 35 minut.
Správně upečený chlebík má křupavou kůrčičku, ale uvnitř je vláčný…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané