Předem si připravíme cuketové krutónky.
Část omyté cukety nakrájíme na tenká, cca půlcentimetrová kolečka, která rozložíme na tácek, posolíme, necháme „vypotit“.
Plátky šunky nakrájíme na co nejtenčí proužky.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu rozpálíme na 220 °C a přepneme na funkci „horní gril“.
Plátky cukety osušíme papírovou utěrkou, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Vložíme do trouby těsně pod rozpálené grilovací spirály a grilujeme, dokud okraje cukety nezačnou hnědnout (neustále hlídáme, od trouby neodcházíme).
Cuketky otočíme, opět mírně opepříme, na každý plátek vložíme trochu nakrájené šunky a špetku strouhaného sýra.
Vrátíme do trouby pod gril a opět při stálém hlídání dogriluleme do zlatavé barvy sýru a opečenosti šunky.
Vyndáme z trouby, cuketové krutónky necháme zchladnout, jsou připraveny k podávání do polévky.
Ostatní cuketu nakrájíme na kostičky (cca 2-3 cm), dáme do mísy, osolíme lžičkou soli, pikantnost dle chuti podpoříme čerstvě mletým barevným pepřem a sušenými mletými papričkami. Promícháme a necháme pár minut odležet.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Sýr Grana Padano nastrouháme na jemném struhadle.
Bazalku a libeček (včetně stvolů) svážeme potravinářským provázkem do jednoho svazku (stranou ponecháme cca 3-4 hrsti lístků bazalky ke konečnému doplnění polévky a na zdobení).
V dostatečně velkém hrnci rozpustíme po dně máslo. Vhodíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme trochu drceného kmínu a za průběžného míchání restujeme na vyšším stupni sporáku dosklovata (2-3 minuty). Přidáme ochucenou cuketu a dále restujeme, dokud cuketa pouští vodu (cca 10-15 minut). Přímo do cuketového základu prolisujeme oloupané stroužky česneku, necháme krátce rozvonět a zalijeme vývarem. Vložíme svazek bylinek (dbáme, aby byl zcela ponořený), přidáme dvě sušené chilli papričky (přílišné pikantnosti se bát nemusíme, smetana a jogurt polévku výrazně zjemní) a špetku muškátového květu (nesolíme, cuketa je již dochucená).
Přivedeme k varu, upravíme teplotu sporáku a velmi mírným varem vaříme cca 35 minut (aby bylinky a česnek měly čas proniknout do polévky).
Během nezakrytého provařování se tekutina částečně zredukuje.
Polévku odstavíme ze sporáku, vyjmeme svazek bylinek i vyvařené chilli papričky a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
Vrátíme na sporák, přidáme jemně strouhaný sýr Grana Padano a podle potřeby na středním stupni sporáku, za průběžného míchání zredukujeme polévku do krémové konzistence. Ochutnáme, případně doladíme solí či mletým barevným pepřem.
Odstavíme ze sporáku, přidáme bílý jogurt a znovu krátce rozmixujeme.
Nakonec vmícháme nasekané lístky bazalky (již nevaříme, aby se polévka nezačala srážet).
Při servírování polévku doplňujeme cuketovými krutónky a zdobíme čerstvě nasekanou bazalkou a strouhaným sýrem.
Vhodnou přílohou je toast z bílého pečiva grilovaný na másle…