Několik hodin (jeden den) před přípravou polévkového krému namočíme fazole tak, aby byly zcela ponořené ve vodě.
Mrkev a celer očistíme a překrájíme na větší kousky.
Z cibule sloupneme pouze vrchní slupku.
Stroužek česneku oloupeme k prolisování.
Uzené maso dáme vařit do cca 1 litru vody s přidáním kořenové zeleniny, cibule, bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře. Osolíme špetkou soli (pozor, uzené maso bývá slané) a zaklopené vaříme mírným varem cca 1 a půl hodiny tak, abychom docílili kvalitního uzeného vývaru.
Z hotového uzeného vývaru vyjmeme maso, které necháme zcela vychladnout a vývar přecedíme do čistého hrnce. Měkkou kořenovou zeleninu vybereme z cedníku zpět do vývaru.
Namočené fazole scedíme přes cedník, propláchneme tekoucí vodou a přidáme do vývaru. Přihodíme několik lístků bazalky, přidáme prolisovaný stroužek česneku, feferonku (chilli papričku) a zaklopené vaříme středním varem do úplného změknutí fazolí. Doba, potřebná ke změknutí fazolí záleží na jejich druhu a délce namočení (cca 2 hodiny i déle, použitím tlakového hrnce čas zkrátíme o třetinu, až na polovinu). Během vaření v klasickém hrnci občas zkontrolujeme stav tekutiny, dle potřeby doléváme vřící vodou z varné konvice.
Čas potřebný k uvaření fazolí využijeme k zhotovení vložky do fazolového krému a k zarestování protlaku.
Gazdovskou slaninu nakrájíme na cca půlcentimetrové kostičky.
Vychladnuté uzené maso z vývaru nakrájíme na drobnější kousky (cca 1cm).
Pánev rozpálíme na vyšším stupni sporáku. Vhodíme orestovat nejprve slaninu. Slaninu restujeme za častého míchání do zlatavé barvy, vyndáme do misky, tuk uvolněný ze slaniny slijeme na polovinu a vložíme prudce zarestovat kousky uzeného masa. Orestované maso též z pánve přendáme do misky a na zbylý tuk dáme restovat rajčatový protlak nebo pyré. Kvalitní tmavý domácí protlak stačí pouze krátce ohřát, světlejší polotovar či pyré vyrestováváme za malého podlévání vroucí vodou několikrát do tmavé červenohnědé barvy. Zarestovaný protlak přidáme rovnou do hrnce k vařícím se fazolím (do papiňáku až před mixováním).
Uvařené fazole ve vývaru (vyjmeme feferonku a několik fazolí na zdobení, kořenovou zeleninu a bazalku ponecháme) rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dle potřeby přilijeme vřící vodu tak, abychom dosáhli krémové struktury polévky. Krém necháme ještě krátce provařit (5-10 minut), přičemž provedeme finální dochucení sušeným oreganem, nasekanými lístky bazalky, případně solí.
Pikantnost můžeme dle chuti zvýšit čerstvě mletým barevným pepřem a mletými chilli papričkami.
Fazolový krém z uzeného vývaru při servírování doplňujeme zakysanou smetanou, orestovanou slaninou a uzeným masem. Zdobíme bazalkou, případně odloženými celými uvařenými fazolemi.
Vhodnou přílohou k této krémové polévce je zapečený toastový chléb na sádle či másle (toastové plátky potřeme sádlem nebo máslem, dáme na rošt a grilujeme pod vrchním grilem trouby na vysoký stupeň, za stálého hlídání, dozlatova)…