Domácí prdelačka s kroupami

Známe dva druhy polévek s názvem „Prdelačka“. Při zabijačkách se zhotovuje na přípravu nenáročná polévka s využitím čerstvé krve, jejímž základem je vývar z čuníka (při každé zabijačce se maso vaří). Přidáním předvařených krup a řádném dochucení vzniká rychlá „Zabijačková prdelačka“.

Doma však nemíváme k dispozici čerstvou vepřovou krev (pouze na objednávku u svého řezníka), proto vaříme prdelačku z jelítek nebo krvavého prejtu. Základem ovšem zůstává vepřový vývar. Velice vhodné je použití vepřového kolena. Část ovarového masa přidáme do polévky. Tím, z obyčejné zabijačkové polévky, vytvoříme hutnou přesnídávkovou „Domácí prdelačku“...

Suroviny:

(cca 6-8 porcí)

  • Vepřové koleno cca 1kg
  • Jelita (krvavý prejt) cca 500g
  • Cibule 2 středně velké + 1 do vývaru
  • Česnek cca 6 stroužků
  • Slanina (škvarky) 150g
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 2 větší
  • Majoránka sušená
  • Celerová nať sušená (nemusí být)
  • Kroupy střední 100g
  • Sádlo 1 lžíce
  • Voda na dolití

Postup:

V kastrolu nebo hrnci uvaříme kroupy v dostatečném množství vody (potopené alespoň 3 cm) osolené dvěma lžičkami soli. Doba vaření krup doměkka je cca 1 hodina. Nemusíme se bát, kroupy se jen tak nerozvaří.
Kroupy můžeme předvařit i den předem.

Vepřové koleno dáme vařit (nejlépe do tlakového hrnce) s přidáním dvou lžiček soli, kuličkami celého pepře, nového koření, lístky bobkového listu a rozkrojenou cibulí. Doba vaření v papiňáku je 1 hodina (vařením přímo na plotně musíme čas ztrojnásobit).
Vařené koleno scedíme (vývar máme ke zhotovení polévky) maso vykostíme a část (cca 150g) libového masa nakrájíme na kousky (zbytek vykostěného kolene konzumujeme jako ovarové maso s hořčicí a křenem, nebo ogrilujeme na hlavní chod s knedlíkem a zelím).

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky (část nasekáme najemno).
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky (škvarky překrájíme).
Jelítka zbavíme střívek, špejlí a pokrájíme (namačkáme).

Ve větším hrnci, na plném výkonu sporáku, orestujeme nakrájenou slaninu (škvarky) pouze dosklovata. Přihodíme nakrájenou cibuli a společně krátce (cca 3 minuty) restujeme (sporák ztlumíme na polovinu) opět pouze dosklovata. Přihodíme česnek, necháme za stálého míchání ještě minutu rozvonět. Přidáme jelítka (prejt) a ještě chvilku zarestujeme.

Zalijeme vepřovým vývarem, který kvůli slanosti nastavíme vodou (cca na 2l), opepříme čerstvě mletým černým pepřem (nešetříme) a necháme půl hodiny nezaklopené provařit a zredukovat (opět plný výkon sporáku).

Do polévky přidáme nakrájené maso a předvařené kroupy a necháme ještě chvilku provařit. Ochutnáme, soli nebude zřejmě potřeba, ale pepřem můžeme polévku ještě zvýraznit.

Polévku odstavíme ze sporáku. Dochutíme hrstí (v dlaních promnuté) sušené majoránky a případně sušenou celerovou natí. Promícháme a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané