Vepřový řízek v těstíčku

Velmi oblíbenou variací smaženého řízku (z různých druhů mas) je nahradit klasický trojobal, kterému vévodí strouhanka, těstíčkem. Těstíčko dává masu jemnější nádech a navíc skýtá další možnosti chutí.

V našem receptu použitím základního těstíčka s mlékem velmi jednoduše těstíčko upravíme např. na bylinkové (přidáním nasekaných čerstvých či sušených bylinek), pikantní (přidáním mletých chilli papriček), česnekové (přidáním prolisovaného česneku).
Těstíčko můžeme dochutit i různým oblíbeným kořením.
Nahrazením mléka pivem či vínem máme rázem těstíčko pivní či vinné…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Vepřová krkovice bez kosti 2 silnější
    plátky po cca 200g
  • Sůl
  • Pepř černý mlet
  • Vejce 1ks
  • Mléko cca 1dl
  • Hladká mouka
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    na smažení

Postup:

Omyté a osušené plátky krkovice naklepeme (nařízneme okraje, aby se nám řízky nekroutily) a pro lepší práci rozpůlíme, z obou stran osolíme a opepříme.

Připravíme těstíčko k obalování.
Do mísy vyklepneme vejce, které metličkou rozšleháme s trochou mléka a špetkou soli. Postupně přidáváme hladkou mouku a vymícháme husté těstíčko (které nezkapává z metličky).

Ve velké pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje (cca 2cm po dně).

Správné rozpálení oleje můžeme zkontrolovat vhozením kousku těstíčka (musí se začít okamžitě smažit, ale nikoli hned pálit).
Teprve při správné teplotě oleje maso rychle z obou stran obalujeme v těstíčku a ihned vkládáme na pánev. Prvotním vložením řízků na pánev se olej zchladí, ale po chvíli je třeba sporák ztlumit na nižší stupeň. Hlídáme osmažení těstíčka a při mírně zlatavém zbarvení maso otočíme.
Řízky v těstíčku smažíme velmi pomalu cca 9-12 minut z každé strany. Tím dosáhneme šťavnatosti masa a nespálení těstíčka. Dle potřeby můžeme řízky otočit i vícekrát.
V případě smažení více porcí doporučujeme použití více pánví nebo olej přecedit a pánev vytřít papírovou utěrkou.

Usmažené řízky klademe na tác s papírovými utěrkami nebo ubrousky pro nasáknutí oleje.

Vepřový řízek v těstíčku podáváme s bramborami v různorodé úpravě (vařené brambory v páře, bramborová kaše, pyré, salát apod.).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané