Kapustové zelí dušené na slanině

Na dušené kapustové zelí používáme kapustu (neboli brukev) hlávkovou.
Již koncem středověku se vědělo o blahodárných účincích kapusty na lidský organismus.
Čerstvá kapusta má však dvě podstatné nevýhody. Není vhodná k nakládání a před konzumací kapusty je vždy nutná její tepelná úprava. Tím spíše se hodí k přípravě přílohové speciality.

V tomto receptu nahrazujeme vepřové sádlo (které je daleko lepším nositelem jedinečné chuti kapusty, nežli rostlinný olej) uzeným špekem (slaninou), jenž chuťové pohárky v našich jazýčcích ještě více polechtá…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Kapusta 1 středně velká hlávka
    (cca 800g)
  • Cibule 2 středně velké
  • Uzená slanina (špek) 150g
  • Víno bílé suché 4dl
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Pepř černý, čerstvě mletý cca 1 lžička
  • Sůl 1 lžička

Postup:

Z hlávky kapusty odstraníme vrchní listy (neoplachujeme), rozkrojíme na čtyři díly a zbavíme středového košťálu. Ostrým delším nožem nakrájíme (nesnažíme se krouhat) na širší nepravidelné nudličky (cca 1-2cm).
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno (drobné kostičky).
Slaninu nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.

Do většího hrnce či kastrolu dáme (na vyšším stupni sporáku) orestovat kostičky slaniny. Špek restujeme za občasného míchání pouze dosklovata tak, aby pustil dostatek tuku. Přihodíme cibulku, kterou dále, za stálého míchání pár minutek společně se slaninou restujeme dorůžova (to je stupeň těsně před zezlátnutím).
Přidáme kapustu, dochutíme drceným kmínem, opepříme a osolíme (od všeho koření cca 1 lžičku) a důkladně promícháme.
Zalijeme bílým vínem, zaklopíme, sporák ztlumíme na polovinu a dusíme do změknutí kapusty cca 20-25 minut. Během dušení kapustového zelí občas promícháme, ke konci hlídáme jeho změknutí. Kapusta by měla zůstat „na skus“ (téměř měkká, nikoli rozvařená) a tekutina hodně zredukovaná.
Odstavíme z plotny a před podáváním necháme zakryté ještě chvilku dojít a chutě propojit.

Kapustové zelí dušené na slanině se hodí k většině pokrmům, kde bychom jako druhou přílohu použili hlávkové či kysané dušené zelí. V některých kombinacích dokonce klasické zelí hravě předčí…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané