Vepřové maso v pivní marinádě (s rychlými drbáky a kedlubnovým zelím)

Hlavní podstatou marinování je nechat do masa ještě před jeho tepelným zpracováním lépe proniknout chuť zvolených ingrediencí. To si žádá svůj čas. Zvláště větší kusy masa necháváme naložené více hodin!

I při přípravě klasického „Vepřa, knedla, zela“ můžeme chuť masa podtrhnout naložením masa do marinády z ingrediencí ladících k tomuto oblíbenému českému jídlu. V našem receptu jsme k naložení masa použili pouze několik osvědčených: česnek, med, sůl, pepř, kmín a nezbytné pivo.

Díky delšímu proležení masa v marinádě se nemusíme bát do jednoho pekáče zkombinovat různé druhy prasátka (v našem případě vykostěné kolínko a šál z plece, ale můžeme klidně zvolit třeba krkovici nebo bůček).
Dostatečné množství cibule zajistí kvalitní výpek. Barvu i chuť šťávy zvýrazní rajské jablíčko.

K obměně našeho národního pokrmu doporučujeme jako knedlíkovou přílohu vyzkoušet na přípravu jednoduché, ale výborné „Rychlé drbáky“. Tradiční hlávkové zelí můžeme nahradit kedlubnami.
Recepty obou příloh uvádíme v kapitole „Přílohy“.

Suroviny:

(5-7 porcí)

  • Šál vepřové plece cca 700g
  • Vepřové kolínko bez kosti cca 700g
  • Cibule 3 větší
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Kmín drcený
  • Pivní marináda
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Sádlo na vymazání pekáče
  • Světlé pivo na podlití cca 2dl

Na pivní marinádu:

  • Česnek 2 větší stroužky
  • Sůl ½ lžičky
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Med 3 lžíce
  • Světlé pivo 1dl

Postup:

Maso je potřeba naložit do marinády na 12-24hodin, takže den před samotným pečením.

Nejprve zhotovíme marinádu na naložení masa.
Dva velké, oloupané stroužky česneku nakrájíme nadrobno, na prkénku zasypeme půl lžičkou soli a plochou stranou nože utřeme na kašičku. Utřený česnek přendáme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce medu, zalijeme jedním decilitrem světlého piva a přihodíme kuličky celého pepře. Směs dobře rozmícháme (vhodná je plochá metlička) a na středním stupni sporáku přivedeme k varu.
Za průběžného míchání metličkou marinádu redukujeme do doby nežli začne mírně houstnout (trvá to 10-15 minut).
Odstavíme z plotny a necháme zcela vychladnout.

Chladnutí marinády využijeme k přípravě masa. Maso opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
U kolínka na několika místech prořízneme kůži.
Jednotlivé kusy masa ze všech stran prosolíme, opepříme a okmínujeme.
Maso vložíme do vhodné nádoby (třeba pekáčku), přelijeme vychladnutou marinádou a důkladně v ní obalíme. Zakryjeme a dáme (na min. 12 hodin) odležet.
Během marinování maso občas otočíme.

Druhý den můžeme přistoupit s samotnému upečení marinovaného masa.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenčí půlkolečka.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.
Omytá rozpůlená rajčata („bubáka“ vykrojíme) též překrájíme na tenké plátky.
Pekáč vymažeme sádlem.

Na dno pekáče rozprostřeme nakrájenou cibuli. Vložíme naložené maso včetně zbytku veškeré marinády (kolínko kůží dolů), podlijeme pivem (cca 2dl postačí), navrch přidáme plátky česneku, zakryjeme (poklicí, druhou částí pekáče nebo alobalem) a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Maso pečeme nejprve zakryté cca 1 a ½ hodiny (každou půlhodinku přeléváme vznikající šťávou). Poté maso otočíme, přidáme nakrájená rajčata, která přidávají na chuti i barvě šťávy. Troubu ztlumíme na 180 °C a dále pečeme do změknutí masa již bez zakrytí (ještě asi 40-50 minut), přičemž maso častěji přeléváme a hlídáme vytvářející se kůrčičku (dle potřeby můžeme otáčet).

Měkké maso vyndáme stranou (zakryjeme alobalem).
Šťávu s cibulí a rajčaty vrátíme do trouby (přepnuté naplno) a za občasného promíchání necháme zredukovat na hustší konzistenci.
Zredukování šťávy můžeme urychlit přendáním do kastrolu na sporák.

Při servírování plec krájíme na plátky přes vlákno masa, kolínko s vypečenou kůžičkou porcujeme na větší kousky.
Maso podáváme přelité výpekem, doplňujeme zvolenými přílohami. V našem případě s rychlými drbáky a kedlubnovým zelím (recepty příloh v kapitole „Přílohy“)

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané