Vepřová krkovice pečená s mrkví a bramborem

Vepřová krkovice je část masa nacházející se u páteřní kosti za krkem prasátka a plynule přechází do masa, které nazýváme kotletou. Je to maso poměrně dost prorostlé tukem. Přesto, nebo právě proto, je v české kuchyni velice oblíbené a hojně používané. Směrem ke kotletě prorostlost tukem ubývá a kotleta je na rozdíl od krkovičky masem výrazně sušším a méně šťavnatějším. Maso obsahuje kromě nezbytných bílkovin velké množství vitaminu B1, který pomáhá posilovat nervový systém a odbourávat sacharidy. Nezanedbatelný fakt je i jeho dlouhodobá cenová dostupnost (alespoň ještě v době psaní tohoto receptu).

I pro mě je krkovice snad nejoblíbenější částí z vepře. Toto chuťově výrazné maso dává každému kuchaři mnoho možností jeho úpravy. Z plátků krkovičky připravujeme šťavnaté steaky na pánvi či grilu, maso je vhodné k vaření a dušení, nudličky z krkovičky můžeme vhodit na pánev k přípravě minutky, vepřové řízky jsou z krkovičky nejlepší, místo daleko tučnějšího bůčku ji používáme často na mletí a dá se použít I k přípravě různých zapékacích pokrmů. O využití v oblasti uzení ani nemluvě.

Samostatnou kapitolou by mohla být krkovička pečená. Na kostky nakrájenou krkovičku můžeme péci jako oblíbené “vrabce” nebo zvolit různě ochucené pečené plátky masa, či zhotovit závitky nebo rolády.
A samozřejmě nemůžeme zapomenout na klasicky upečenou krkovici vcelku.

Náš recept na pečenou krkovici vcelku má tři výrazná plus. Časově nenáročná příprava před samotným pečením, výborný oběd či večeře připravený s mrkvovo-bramborovou přílohou v jednom pekáči a přebytek masa vhodný ke studenému podávání (na chléb či do sendviče, třeba do svačiny).

Vynikající příchuť mrkve pečené společně s masem jistě oceníte po vyzkoušení této Hančiny speciality, stejně jako já…

Suroviny:

(4 porce)

  • Vepřová krkovice bez kosti 800g
  • Cibule středně velká 3ks
  • Česnek 4 větší srtoužky
  • Sůl
  • Pepř čerstvě mletý, nejlépe barevný
  • Kmín drcený
  • Mrkev 4ks (středně velké)
  • Brambory 4ks větší
  • Celerová nať sušená
    (nebo podobné bylinky)
  • Sádlo nebo olej
  • Světlé pivo na podlití cca 0,5l

Postup:

Vepřovou krkovici bez kosti omyjeme pod studenou tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka.
Oškrábanou mrkev nakrájíme na cca centimetrová kolečka.
Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože rozmáčkneme a nasekáme najemno nebo prolisujeme.
Oškrábané brambory nakrájíme na větší kostky a prozatím uchováme ponořené ve studené vodě (aby nezčernaly).
Pekáč vymažeme sádlem nebo vylijeme trochou oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Maso v pekáči potřeme sádlem (olejem) a vetřeme česnek. Ze všech stran prosolíme a okořeníme čerstvě mletým (nejlépe barevným) pepřem, drceným kmínem a sušenou celerovou natí. Přidáme plátky cibule. Podlijeme pivem tak, aby v pekáči bylo cca 1cm tekutiny, Zakryjeme alobalem (poklicí nebo druhým dílem pekáče) a dáme péci do středu rozpálené trouby.
Po hodině pečení přidáme k masu nakrájenou mrkev a brambory, které osolíme a posypeme sušenou celerovou natí.
Dále pečeme nezakryté za občasného přelévání masa vznikající šťávou, která se v dalším průběhu pečení redukuje. Množství tekutiny ke konci pečení hlídáme (dle potřeby můžeme přilít trochu piva nebo naopak přebytek tekutiny slít).
Celková doba pečení závisí hlavně na výšce masa (je přibližně 2 až 2,5 hodiny).
Zkušenější kuchtík pozná měkké maso stlačením prstu, ale není žádná ostuda odkrojit kousek a ochutnat.

Upečenou krkovičku servírujeme krájenou na plátky společně s mrkvičkou a bramborami.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané