Pikantní vepřová kotleta na kmíně se smetanovými bramborami

Vepřovou kotletu, nazývanou též vepřovou pečení (někdy nesprávně žebírkem), používáme v naši kuchyni ve dvou formách. Jednak naporcovanou přímo s kostí, to je ten správný název pro kotletu, nebo jako karé, což je vepřová páteř zbavená kosti a řetízku (to znamená oddělení přilehlé tučnější části). Správně useknutá kotleta by měla obsahovat všechny tyto části (maso s řetízkem a kost). Proto vlastně v našem receptu připravujeme kotlet (mohli bychom si koupit rovnou karé bez kosti). Maso od kosti je šťavnatější.

Příprava masa v našem receptu není složitá. Proto máme prostor na vytvoření dokonalé přílohy. A tou jsou „Smetanové brambory“.

Suroviny:

Suroviny na kotlety:
(3 porce)

  • Vepřový kotlet s kostí
    (3 plátky po cca 200g)Cibule 1 velká
    n Pórek (kousek střední části)
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
  • Sůl
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Kmín drcený
  • Vývar nebo voda na podlití

Suroviny na smetanové brambory:

  • Brambory (ne rané) cca 800g
  • Cibule 1 větší
  • Pórek ½ středně velký
  • Sůl
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Koření na americké brambory
    (bylinkové)
  • Kmín drcený
  • Smetana 31 % 200g
  • Zakysaná smetana 200g
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    na potření brambor
  • Sýr Feta
    (nebo Balkánský sýr) cca 150g
  • Cherry rajčátka 6-8ks (podle velikosti)

Postup:

Postup na kotlety:

Plátky kotlet opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Na několika místech nařízneme vnější blanku, aby se maso nekroutilo. Provedeme též částečný řez kolem kosti (asi do třetiny), aby se maso u kosti lépe propeklo. Plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem a jemně mletými chilli papričkami. Na talíři zakápneme olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme několik hodin odpočinout (klidně do druhého dne).

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (cca 1cm), pórek na tenká kolečka.

Ve vyšší pánvi rozpálíme po dně olej. Vhodíme kostičky cibule, přidáme trošku drceného kmínu a za stálého míchání cibulku restujeme dosklovata (na vyšším stupni sporáku).
Vložíme naložené kotletky a z obou stran cca 2 minuty orestujeme. Přitom cibulka zezlátne.
Podlijeme vývarem nebo vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené. Zakryjeme poklicí, sporák zmírníme na polovinu a kotletky dusíme do změknutí (cca hodinu). Průběžně kontrolujeme stav tekutiny a doléváme vývar nebo vodu. Když jsou kotletky téměř měkké, odklopením zredukujeme šťávu. Nezahušťujeme!

Kotletky servírujeme přelité cibulovo kmínovým výpekem. V našem receptu podáváme „Pikantní vepřovou kotletu na kmíně“ se smetanovými brambory.
Jako příloha jsou výborné i brambory v jiné úpravě (vařené v páře, šťouchané, opečené, bramborová kaše apod.).

Postup na smetanové brambory:

Brambory oloupeme a necháme ponořené ve studené vodě (aby nezčernaly).
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.
Pórek (světlou a středně zelenou část) nakrájíme na tenká kolečka.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Cherry rajčátka nakrájíme na kolečka.
Troubu rozpálíme na maximum (230 °C).

Brambory vyjmuté z vody osušíme a nakrájíme na plátky cca 3/4 cm vysoké.
Plátky brambor vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Posolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a kořením na americké brambory. Pikantnost dodáme jemně mletými chilli papričkami (můžeme vynechat). Takto dochucené plátky brambor potřeme (mašlovačkou) olejem a dáme péci do horní třetiny rozpálené trouby. Pečeme dozlatova (cca 20–25 minut), nemusíme obracet.

Mezitím si připravíme smetanovou vložku.

Do vyšší pánve nalijeme obě smetany, přidáme kolečka cibule, osolíme dvěma špetkami soli, dochutíme trochou mletého pepře a drceným kmínem (kdo má rád pikantnější, přidá ještě mleté chilli papričky) a na středním plameni zredukujeme na polovinu.

Polovinu opečených plátků brambor vyskládáme na dno zapékacích misek (nebo pekáčku). Přelijeme zredukovanou dochucenou smetanou s cibulí, přidáme většinu pórku a poklademe zbylými bramborami. Navrch ozdobíme plátky cherry rajčátek, zbytkem pórku. Lehce posypeme nastrouhaným sýrem.

Troubu přepneme na funkci gril (trouba stále naplno) a brambory v zapékacích miskách (nebo v pekáčku) ogrilujeme (cca 7 minut) tak, aby se sýr mírně rozpustil, ale pórek se nespálil.
Obměnou tohoto receptu může být použití zcela jiného sýra. Nebo sýr můžeme zcela vynechat..

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané